Tek

Naštevamo razloge, zakaj morate KONČNO teku dati priložnost (še to pomlad!)

15. 3. 2023
Deli
Naštevamo razloge, zakaj morate KONČNO teku dati priložnost (še to pomlad!) (foto: profimedia)
profimedia

Pomlad privabi na plan veliko tekačev in verjetno ste opazili, da jih v parku in gozdu že kar mrgoli. Se jim boste letos končno pridružili? 

Prepričali vam bomo, da končno obujete športne čevlje in se preizkusite v teku. Se bojite, da vam ne bo všeč? To se lahko zgodi, a obstaja tudi verjetnost, da se boste vanj zaljubili in boste deležni vseh dobrih posledic, ki jih prinaša. 

Poglejmo, kaj vse prinaša tek, če ste le dovolj vztrajni:

Utrdi mišice

Se sprašujete, kaj tek naredi za vaše telo? Pravzaprav veliko. Čeprav je tek aerobna aktivnost, lahko z njo okrepite telo do določene mere (še vedno bo potrebna vadba za moč). Ciljamo predvsem na spodnji del telesa, ki ga boste pri teku bolj uporabljali, pomembna pa je tudi drža in okrepljen zgornji del telesa, za katerega boste poskrbeli z vajami za moč. 

Predvsem s tekom v hrib z vsaj malo naklona boste utrdili noge, zadnjico in spodnji del hrbta. Vendar morate biti vztrajni in izvajati tek v hrib nekaj tednov zapored, da boste opazili rezultate. 

Lahko izboljša zdravje srca

Če želite poskrbeti za srce, je tek odličen način, da to storite. Dobra novica je, da tempo teka ni tako pomemben, kar pomeni, da lahko tečete počasi in lahkotno ali pospešite - v vsakem primeru bo to dobro za srce. 

Po ugotovitvah Mayo klinike iz leta 2015 se je izkazalo, da so imeli tekači, ki so šli dvakrat tedensko na tek in pretekli maksimalno 10 km, enake dobre posledice za srce kot maratonci. 

Močno srce lahko namreč učinkoviteje črpa kri, posledično je močnejši in odpornejši tudi srčno-žilni sistem. 

Vpliva na druge dobre navade

Ko ste disciplinirani pri teku in se prisilite, da na dogovorjene dneve obujete športne čevlje ter se odpravite ven, s tem vplivate na tvorjenje drugih zdravih navad. 

Veliko lažje se boste npr. spravili v posteljo ob uri, ki vam bo dovoljevala 8 ur spanca, pripravili obroke doma, posvojili še kakšno drugo navado ... Dan bo dobil več smisla in vi zdravo rutino, ki ste si jo želeli. 

Boljše razpoloženje

Kadar ste anskiozni, v stresu, vas spreletavajo negativne misli, se odpravite na tek. Tudi po zelooo dolgem dnevu v službi bi morali teči, čeprav vam to takrat verjetno ne pade na pamet. 

S tekom lahko rešite marsikatero težavo, saj zbistri misli, za trenutek odvrne misli od problemov in s hormoni vpliva na razpoloženje. Med gibanjem se namreč sproščajo t. i. hormoni sreče, ki poskrbijo, da se počutite bolje kot pred tekom.

Tek je lahko vaš ventil za sproščanje.

Trdnejši spanec

Stres, anksioznost, premalo gibanja in še marsikaj drugega lahko slabo vpliva na vaš nočni počitek. Poskrbeti morate, da popoldne ne uživate kofeina in da imate reden spalni ritem, potem pa lahko tudi tek prispeva k temu, da boste prej zaspali in da bo spanec trdnejši. 

Pozorni bodite le, da ne tečete tik pred spanjem, saj mnoge to prebudi in dosežejo ravno obraten učinek. 

S tem, ko boste bolje spali, boste čez dan imeli več energije in jutra bodo kar naenkrat postala vaš najljubši del dneva. 

Prisluhnite aktivni podkastu! 🎧

V novi epizodi Aktivni podkasta je v naši družbi dr. Ana Debevc Prašnikar, specialistka interne medicine, ki že vrsto let raziskuje načine, s katerim lahko podaljšamo mladostno delovanje našega telesa.

Novo na Metroplay: Zakaj so mladi danes vse manj aktivni? | Športne igre mladih