Kako izboljšati tehniko teka

Kako izboljšati tehniko teka (foto: Profimedia) Profimedia
3. 4. 2015

Ste že kdaj razmišljali, kako uspešen smučarski skakalec bi bil Peter Prevc, če ne bi vsak dan več ur posvetil vadbi tehnike skokov? Ali pa Goran Dragić, če ne bi vsak dan več stokrat vrgel žoge na koš?

Povsem normalno in logično se nam zdi, da uspešni športniki posvetijo ogromno časa in truda izpopolnjevanju specifičnih športnih spretnosti, ki so za njihov šport ključnega pomena. To velja za vse športne panoge in nihče ne podvomi o učinkovitosti ali smiselnosti takih treningov. Le pri teku se nekako zatakne. Čeprav je tudi tek športna panoga, tako kot vsaka druga, ki zahteva specifičen trening, pa se nam zdi naravno, da preprosto obujemo tekaške copate in tečemo. In tečemo ... dokler nas ne ustavi katera izmed prepogostih tekaških poškodb, bodisi iliotibialni sindrom, patelo-femoralne težave, poškodbe ahilove tetive, stopala ali kaj drugega.

Dejstvo je, da tek ni več tako naravna, samoumevna oblika gibanja, kot nekoč, saj se je telo sodobnega človeka prilagodilo zahtevam in tempu sodobnega časa. Uporabljamo močno oblazinjene čevlje, s peto, dvignjeno višje od prstov, večino časa preživimo v sedečem položaju, čisto premalo časa posvetimo kakršnikoli obliki gibanja. Vse to vpliva na telesno držo, gibalne sposobnosti, mobilnost sklepov. Če torej po 10-urnem pisarniškem delovniku pridemo domov, si enostavno obujemo tekaške copate in gremo teč, ne moremo pričakovati, da bo šlo vse po naših načrtih.

Tek je ena izmed najbolj izpostavljenih rekreativnih aktivnosti glede števila poškodb. Glede na različne študije se 19 do 79 % tekačev poškoduje vsaj enkrat v letu. Ob tem pa imajo 20 do 70 % možnosti, da se bo ta poškodba ponovila. Večina teh poškodb je povezanih s slabo oziroma neustrezno tehniko teka, ki prenaša sile na področja telesa, ki za to niso primerna (kolena, ledveni del hrbtenice). Zato je tudi pri teku ključnega pomena pravilna tehnika, ki se jo lahko naučimo le z natančno določenimi treningi, s specifičnimi tekaškimi vajami za treniranje posameznih faz tekaškega koraka. Če dobro pomislimo, je pravzaprav povsem smiselno. Če želi Goran Dragić postati dober strelec za tri točke, mora met za tri točke redno in vestno trenirati. Enako velja za tekača. Če želi izboljšati hitrost in ekonomičnost teka, mora poskrbeti za treninge tehnike teka, ki mu bodo to omogočili.

Torej, pomislite za trenutek na svoje telo in poskrbite za njegovo učinkovito delovanje. Vložite nekaj časa tudi v trening tehnike in telo vam bo hvaležno. Lahko to storite sami ali pa se vključite v tekaško skupino, kjer boste lahko z drugimi tekači skupaj premagovali ovire usvajanja nove tehnike teka.

Če vas organiziran, skupinski način treningov zanima, se lahko vključite v tekaške treninge PBS Centra športne odličnosti. Na prvega ste vabljeni že 10. aprila!

Na delavnici se boste posvetili biomehaniki hoje in teka, različnim vrstam teka, kako se  izogniti poškodbam, krepilnim vajam ter vajam za izboljšanje gibljivosti. Osrednja nit delavnice bodo testi, ki bodo služili kot temelj za pripravo individualnih kurativnih in/ali preventivnih vaj. Program pa vključuje tudi treninge v dvorani in na prostem.

Več o programu si preberite na povezavi delavnica in treningi za tekače.

Pripravil Žiga Miščevič, body inštruktor
PBS športni center odličnosti
www.bodytehnika.si