To so skrivnosti zimskih tekačev

3. 2. 2023
Deli
To so skrivnosti zimskih tekačev (foto: Profimedia)
Profimedia

Ste vedno znova presenečeni, ko pozimi vidite kakšnega tekača? No, imajo kar nekaj svojih skrivnosti. 😉

Če nikakor ne morete razumeti zimskih tekačev, potem boste boljši vpogled dobili s spodnjimi skrivnostmi. Tisti, ki bi radi začeli teči pozimi, pa jih izkoristite in si olajšajte tek

Tu je nekaj skrivnosti zimskih tekačev: 

Preobrazijo se v vremenoslovce

Zimski tekači vreme jemljejo kot svojo drugo službo. Obsedeni so z napovedmi in so že odkrili najbolj natančno za njihov kraj. Bolje vam bodo znali povedati, kako se morate jutri obleči, kot vremenoslovci, ki jih spremljate po televiziji. 

Imajo veliko novih tekaških poti

Pozimi je zunaj manj ljudi, zato tekači radi izbirajo tudi med potmi, ki jih običajno ne uporabljajo, ker so preveč obljudene. Ali pa gredo po dobro znani poti, ki je zasnežena in zato predstavlja nov izziv, s katerim se spopadejo. Tek pozimi vsekakor ni enoličen. 

Dereze niso samo za pohodnike

Predstavljamo si, da dereze nosijo tisti, ki se pozimi odpravijo v gore, vendar to ne drži. Vsak zimski tekač je lastnik vsaj enih derez in jih pridno uporablja, saj ne želi, da mu spodrsne na poledenelih površinah. Nič ne sme ogroziti zimskega teka. 

Kratki koraki

Da ostanejo varni, so tekači pozimi pozorni na korake: teči skušajo s kratkimi koraki in veliko pozornosti namenijo poti, da bi se s tem izognili ledu in drugim preprekam, ki jih čakajo. Korak mora biti hkrati lahkoten. 

Imajo fleksibilen urnik

Čeprav je tek zanje pomemben, se zavedajo, da bo potrebno urnik pozimi nekoliko prilagoditi. Ko so temperature zares ekstremne ali je napovedan snežni metež, jih boste našli ob utežeh, kjer bodo izvajali vadbo za moč. Tek bo moral počakati na boljše pogoje. A vseeno poskrbijo, da tečejo vsak teden. 

Ni vse v rezultatih

Zimski tekači se zavedajo, da zima ni čas za postavljanje novih rekordov in rezultatov, pač pa za ohranjanje kondicije in utrjevanje mišic, da bodo spomladi pripravljeni na prve dogodke ali priprave. Zato jih ne boste videli šteti časa ali se bahati z rezultati - pohvalili se bodo le z nizkimi temperaturami, pri katerih so tekli. 

Poseben protokol po teku

Po zimskem teku imajo tekači posebna pravila, od katerih ne odstopajo. Takoj odstranijo prepotena oblačila in v mokre čevlje dajo časopis, ali jih postavijo pod radiator. Potem smuknejo pod toplo prho in spijejo veliko vode. Dehidracija se zgodi tudi v mrzlem vremenu. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ