"Tečeš maratone, zakaj potem nisi bolj suha?" (izpoved tekačice)

"Tečeš maratone, zakaj potem nisi bolj suha?" (izpoved tekačice) (foto: Profimedia) Profimedia
22. 10. 2022

Kako v resnici izgleda biti zdrav? 

Pismo: 

Imam vprašanje in ne želim biti nesramna. Sledim ti na družbenih omrežjih in obožujem tvoje objave! Vedno si aktivna in veliko tečeš. Zakaj potem nisi bolj suha in mišičasta? Naj še enkrat poudarim, da ne mislim ničesar slabega, samo ne razumem, zakaj niso rezultati opaznejši pri takšni količini aktivnosti. Ali ješ, karkoli želiš? Sama obožujem hrano in bi težko iz nje izključila ogljikove hidrate ... Upam, da mojega sporočila ne boš vzela kot nekaj slabega, samo zanimalo me je, zakaj pri toliko teka tvoj metabolizem ni nič hitrejši.

"To sporočilo sem dobila ta teden. In še zdaleč ni edino. Ves čas dobivam sporočila v smislu: Če res telovadiš in tečeš toliko, kot praviš, zakaj potem nisi bolj suha? Ni važno, kdo si in ali je tvoja postava suha ali obilnejša, vsi čutimo, da je vprašanje zastavljeno iz nesramnosti, pa naj prihaja od znanega ali neznanega človeka. V resnici pa velikokrat ni mišljeno kot kritika, ampak kot resnična radovednost. 

Več desetletij so nam zdravje stregli v eni obliki: suho telo. Manj kot je maščobe na tvojem telesu, bolj zdrav si. A to še zdaleč ne drži. Takšno mišljenje je celo strupeno. 

Zdravje ni videz telesa!

Zdravje merimo v vseh številkah in oblikah. Sama tedensko pretečem približno 80 km, dvakrat tedensko imam vadbo moči. Dvakrat tedensko tudi kolesarim. 

Tvoja prehrana je zagotovo slaba, ker ne moreš toliko trenirati in izgledati kot izgledaš ti. 

Še en očitek, ki ga pogosto dobim. Nikakor ne drži! Jem zelo uravnoteženo. Osredotočam se na velikost obrokov in na to, da so zares hranljivi in mi dajo energijo. Držim tudi zdravo ravnotežje in si po daljšem teku privoščim sladoled. Ne zato, ker bi si ga zaslužila, ampak ker tako izgleda zdrava prehrana - na krožniku ni vedno le sadje in zelenjava. Sladice nimam vsak dan, ampak kadar si je zaželim. Pogosto je to enkrat do dvakrat tedensko. 

Resnica je, da si z uravnoteženo prehrano tudi boljši pri športnih aktivnostih. Zato se trudim jesti zdravo - ne zaradi kakšne misije, da bi izgubila odvečne kilograme. 

Nočem, da se moje življenje vrti okrog nerealneštevilke na tehtnici in vprašanja, kako jo bom dosegla. Svoje vrednosti in zdravja ne merim v številki oblačil. Pravzaprav sem bila najmanj zdrava v življenju takrat, ko sem bila najbolj suha. 

Edinkrat, ko sem dosegla 70 kilogramov, sem trenirala kot obsedena. 

Dvakrat dnevno sem šla v telovadnico za dve uri. Odstranila sem ogljikove hidrate in se držala nekega pravila, koliko kalorij lahko pojem čez dan. Če sem pojedla kaj, česar si po mojem mnenju nisem zaslužila, sem se prisilila k bruhanju. Bila sem anksiozna, ne sigurna vase, depresivna, obsedena s kontrolo, stradala sem in bila izjemno nesrečna ženska. 

Danes tehtam nekje med 75 in 80 kg, odvisno od dneva in hormonov. 

Že desetletja nam prehranska industrija prodaja preprosto rešitev do popolne postave: vse je v tem, koliko kalorij zaužiješ in koliko jih porabiš. Če si pretežek, potem premalo telovadiš. 

Ne pravim, da je neuravnotežena prehrana dobra za nas. Ampak tudi nisem tukaj, da bom pod drobnogled vzela diete ljudi in jim govorila, kako morajo jesti. Vsako telo je drugačno. Ni najbolj zdrave teže, oblike in številke. 

Zdravje ni videz, je življenjski slog. 

Tvoje osebnosti ne sme definirati to, kako težek si. Nisi slika prej in potem. Biti suh je le eden od mnogih telesnih tipov. 

Ko vas naslednjič nekdo vpraša, zakaj niste bolj suhi, čeprav tečete, mu prosim pomagajte razumeti to napačno percepcijo. Ne bodite jezni in naj vas opazka ne užali. Dajte vedeti, da je zdravje vseh oblik in centimetrov. 

Če gledajo vas in obsojajo zaradi teže, pomislite, kaj šele govorijo o sebi. 

Tek vam ne more dati drugega tipa telesa, lahko pa vas naredi močnejše."

Kelly Roberts