Trening in menstruacija: Ali menstruacija dejansko vpliva na naše fizične sposobnosti?

Trening in menstruacija: Ali menstruacija dejansko vpliva na naše fizične sposobnosti? (foto: Shutterstock) Shutterstock
8. 12. 2017

Spet je tisti čas v mesecu in kakorkoli obrnete, menstruacija res ni najbolj prijetna stvar, ki jo doživite vsak mesec. Toda ali gre res samo za neprijetnost, ki nas zmoti tik pred začetkom teka oz. vadbe ali, še slabše, med njim, ali menstruacija dejansko vpliva na naše fizične sposobnosti?

Menstrualni cikel traja povprečno 28 dni in dobro vemo, da v tem času naše počutje, tako fizično kot tudi psihično, izmenično krmarita hormona estrogen in progesteron. Nihanje nivojev, teh dveh za žensko izjemno pomembnih hormonov, dokazano vpliva na metabolizem in predvidevali bi, da posledično tudi na fizične sposobnosti telesa. A pravih dokazov za to nimamo. Študija, ki je bila na to temo izvedena leta 2011 v skupini veslačic, ni pokazala nobenih statistično pomembnih razlik v srčnem utripu, frekvenci dihanja ali proizvodnji energije v različnih obdobjih njihovih menstrualnih ciklov.

Toda raziskave na tem področju še zdaleč niso tako preproste, kot se na prvi pogled zdi, saj različne ženske menstrualne cikle prenašajo zelo različno, močno pa se lahko razlikuje tudi količina krvi, ki jo posameznica izgubi v tem obdobju.

Načrtovanje treninga

Ženske, ki opazujejo svoje fizične sposobnosti med samim ciklom, poročajo o naslednjih razlikah.

Najboljši del za trening je prvi del menstrualnega cikla, torej čas od 1. dne menstruacije do 14. dne, ko nastopi ovulacija. Takrat je povišan nivo estrogena, ki vpliva na nižjo telesno temperaturo in hitrejšo razgradnjo glikogena, ki je glavni vir naše energije, kadar treniramo. Ta čas je zato dober za, na primer, kratke in bolj intenzivne teke in seveda tekme. Po ovulaciji, torej v drugem delu menstrualnega cikla, se nato dvigne nivo progesterona, kar negativno vpliva intenzivnost treninga. Zato je takrat bolje izvajati nekoliko daljše in manj intenzivne teke oz. treninge.

Teden dni pred samo menstruacijo pa nivoja obeh hormonov strmo padeta in to se kaže predvsem v povišanem srčnem utripu in večji frekvenci dihanja. Če zraven prištejete še napihnjenost ali menstrualne krče, hitro ugotovite, zakaj v dnevih pred menstruacijo telovadite težje kot običajno.

Tek med menstruacijo

Leta 1996, ko je Nemka Uta Pippig zmagala na Bostonskem maratonu, so vsi navzoči v ciljni areni lahko jasno videli kri, ki ji je tekla po nogah. Njene fizične sposobnosti več kot očitno ni prav nič ogrožalo dejstvo, da je med samim tekom začela krvaveti.

A stvari spet niso vedno tako preproste. Če imate v prvih dneh močno menstruacijo in izgubite veliko krvi, se to kaj hitro lahko opazi kot telesno šibkost. Ne pozabite, ravno kri je tista, ki vaše mišice oskrbuje s količino kisika, ki jo potrebujejo za delo. Torej velika izguba krvi lahko pomeni manjšo oskrbo mišic s kisikom. To lahko občutite kot povišano zadihanost, rahlo vrtoglavico in slabše splošno počutje. V prvih dneh menstruacije zato ni smiselno, da pretiravate. Pomislite tudi na to, da gibanje pospešuje izločanje krvi.

A stvar se kar hitro izboljša in kljub menstruaciji je naslednjih nekaj dni zelo ugodnih za fizično aktivnost. Napihnjenost in menstrualni krči se poležejo, hormon estrogen je spet v porastu in prav takrat lahko opravite nekaj najboljših treningov.

Opazujte in zapisujte

Seveda, če želite ugotoviti, kako menstruacija vpliva na vas, je najbolje, da se nekaj mesecev opazujete. Zapišite si, kdaj v ciklu ste opravili določen tip treninga, kako vam je šlo, kakšno je bilo počutje, in morda po nekaj mesecih najdete ponavljajoč se vzorec, ki ga lahko izkoristite za uspešno načrtovanje treninga.

Za jesensko prilogo Aktivni pripravila: Mateja Čelan