Novopečena mamica in športnica Maja Mihalinec Zidar: katere vaje priporoča nosečnicam, kako izgleda njeno kosilo, katerega športa ne mara in kam se odpravlja na dopust?

Novopečena mamica in športnica Maja Mihalinec Zidar: katere vaje priporoča nosečnicam, kako izgleda njeno kosilo, katerega športa ne mara in kam se odpravlja na dopust? (foto: Maja Mihalinec Zidar) Maja Mihalinec Zidar
22. 8. 2022

Tokrat se z Majo Mihalinec Zidar nismo pogovarjali o olimpijskih igrah in drugih tekmovanjih, ampak o njeni novi vlogi, s katero se spoznava zadnjih nekaj mesecev: kako je biti mama?

Kot nam je zaupala simpatična tekačica na kratke proge in novopečena mamica Maja Mihalinec Zidar, je že med nosečnostjo prilagodila svojo rutino, ki sedaj poteka malce drugače. Izvedeli boste tudi, kdaj se namerava vrniti na tekmovanja, kako je ime malčici, kakšen je njen jedilnik, kaj ji je med nosečnostjo pomagalo do dobrega počutja ...

Pa začnimo kar pri treningih.

Lahko si predstavljate, da je vadba profesionalnih športnikov precej drugačna od tistih naših dveh ali treh ur, ki jih v tednu uspemo posvetiti športu. Med tekmovalno sezono je Maja imela na urniku 6 treningov, izven sezone pa 9. Kaj pa med nosečnostjo? 

"Prva dva mesca nosečnosti treningov nisem spreminjala, imela sem celo nekaj tekmovanj. Potem je prišel dopust, v tistih dveh tednih sem poičivala, potem po prvem tromesečju pa sem nadaljevala s treningi, ki pa sem jih že prilagajala. Še vedno sem trenirala 6-krat tedensko, sem pa intenzivnost prilagodila glede na počutje." Cilji so se tokrat seveda razlikovali od tistih med tekmovanji, saj je šlo bolj za to, da ostane v formi.

"Nisem imela programa, želela sem si samo čim dlje ostati aktivna, in to mi je tudi uspelo vse do zadnjega tedna," pojasni. 
Maja Mihalinec

Pri vadbah je še vedno sodelovala s svojim trenerjem, udeleževala pa se je tudi vadbe pilatesa, kjer so jo dobro pripravili na vse, kar jo je čakalo. Ne pozabimo, da je tudi njen mož Luka Zidar izkušen atlet in ji je prav tako stal ob strani pri vadbah in tudi potem, ko jih je popolnoma prilagodila. "V zadnjem tromesečju sva se odpravila na kakšen hrib, na primer na Šmarno goro ali Ojstrico pri Bledu. Ugotovila sem, da pohodništvo še kar ni šport zame," se nasmeje mamica. 

Tudi sedaj v obdobju po nosečnosti si Maja prizadeva, da bi bila vadba prisotna v njenem vsakdanu, saj je opazila, da se po njej precej bolje počuti, pomaga ji pri nošenju dojenčka in drugih opravilih. Vendar je mala Zara, kot sta poimenovala hčerkico, na prvem mestu in včasih je potrebno vadbo prestaviti na kasneje. 

Omenimo še njene najljubše 3 vaje v fitnesu, ki so vam dobro znane: izpadni korak, počep in vaje za trebušne mišice.

Sedaj je morala rutino prilagoditi, a ko se vrne v stare tirnice, bodo vaje zagotovo spet na njenem seznamu. 

Kljub temu da je na svet prijokala 1. junija 2022, Zara že spremlja mamico pri njenem aktivnem okrevanju: "Začela sem s pilatesom in sprehodi, naredila sem nekaj treningov za moč z lastno težo, občasno sedaj že obiščem tudi fitnes. Poskusim se poslušat in se ne silim. Zara gre vedno z menoj, saj se bolje počutim, ko je v moji bližini. Trenutno pa moja vadba traja kakšno uro." V prvih mesecih se obe posvečata predvsem okrevanju, do septembra pa želi naša sprinterka in tekačica na kratke proge priti v stanje, ko bo lahko začela trenirati kot prej. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maja Mihalinec Zidar (@mmihalinec)

Kaj to pomeni za tekmovanja?

"Želja je, da bi se v začetku naslednje tekmovalne sezone na prostem vrnila v tekmovanja. To je eno leto po porodu. Zadovoljna bom tudi z dvoranskimi tekmami, ampak te niso v ospredju. Bolj se bom osredotočila na poletno sezono," razloži Maja. Vsekakor tudi mi držimo pesti, da bo na progi čimprej.

Kaj pa prehrana med nosečnostjo?  

Tudi tu je bilo kar nekaj prilagajanja, pravi Maja, vendar ji je pri prehrani pomagal nutricionist, s katerim sodeluje zadnjih nekaj let. Posebnih diet ni imela: " Dvignila sem vnos hranil, izognila sem se samo živilom, ki lahko predstavljajo tveganje v nosečnosti." Nenavadnih prehranskih želj med nosečnostjo ni imela, so ji pa v zadnjem mesecu pogosto zadišale t. i. ledenke (lučke na vodni osnovi). 

Kako izgleda njeno kosilo? "Imam precej dolgočasen jedilnik, saj se ne spreminja dosti," nam nasmejano zaupa atletinja.

Za kosilo običajno poje: 

150 do 200 g piščanca, za prilogo riž ali krompir (kakšnih 80 g), in kuhano zelenjavo (največkrat brokoli in korenje). Kaj pravite, bi vam ustrezala takšna kosila? V splošnem pa na dan poje 5 obrokov - tri večje in dve malici ter poskrbi, da pripravljena hrana vedno vsebuje zadosti beljakovin. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maja Mihalinec Zidar (@mmihalinec)

"Žal nisem ena od srečnic, ki lahko veliko izgubi s telovadbo, zato se moram držati vnosa hranil,"

zaupa, čeprav bi si mislili, da je ravno šport tisti, s katerim se najlažje loti oblikovanja postave. 

Mamicam po porodu bi svetovala ...

"Naj si poiščejo strokovno pomoč. Tudi jaz, ki kar dobro poznam svoje telo in imam nekaj znanja, sem se odločila, da rabim nadzor za izvajanje vaj za medenično dno. Telo se precej spremeni in moramo ga spet začutiti."

Poudari še, da naj se mamice vadbe lotijo postopoma. 

"Vsem nosečnicam bi priporočala redno izvajanje vaj za gibljivost hrbta in prsne hrbtenice, kar mi je precej pomagalo, da nisem imela bolečin v hrbtu."

Seveda dodajamo, da vaje izvajajte pravilno in najbolje pod nadzorom trenerja. Ravno iz tega razloga se je Maja vrnila tudi na pilates, kjer jo prav tako spremlja Zara. "Bolj pomembno je, da si telo dobro opomore v prvih tednih in da si damo dovolj časa. Ne zamudimo tako veliko, si pa lahko naredimo veliko škode s pretiravanjem. Tu me je nazaj držala mama in skrbela, da sem dovolj počivala." 

Bo kaj časa za prve družinske počitnice in izlete z malčico? 

"Bili smo že v Kranjski Gori, kamor se je res fino umakniti, ko pride vročina. Super je tudi za vozičkanje. Za vikend smo šli tudi že na morje, ampak je malo drugače, saj smo zdaj na plaži zjutraj in zvečer. Že prej sva z možem rada šla kam za vikend in tudi z Zaro skušava to ohraniti."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maja Mihalinec Zidar (@mmihalinec)

Kaj pa daljši dopust pozno poleti ali v jeseni? 

"Načrtujemo, da bomo prosti kakšen teden v septembru, ko se ohladi. Nimamo še izbrane destinacje, sem kar v dilemi, kam z novorojenčkom. Klasične destinacije niso najbolj primerne, ampak bomo našli nekaj zanimivega."

Zara bo nedvomno odraščala v športno naravnanem okolju, vendar Maja pravi, da ji športa ne bosta izbrala: "Želim spodbujati različne aktivnosti. Seveda si z možem želiva, da bi bila športnica, a tudi če ne bo, bo super. Naj sama izbere," nam razkrije. 

Je pa na svoj seznam dodala nov šport:

poleg teka sedaj tudi vozička, se pošali in pridno nabira korake, kar ji gre precej bolje od rok kot v nosečnosti. 

Prisrčni družinici želimo veliko lepih trenutkov in dogodivščin ter držimo pesti, da bomo Majo Mihalinec Zidar čez kakšno leto že videli na tekaških stezah!

Pripravila: A. H.