Tek

Tekači ne smete zamuditi te preizkušnje: Trail tek po Ljubljani (prijave samo še do četrtka!)

9. 5. 2023
Deli
Tekači ne smete zamuditi te preizkušnje: Trail tek po Ljubljani (prijave samo še do četrtka!) (foto: profimedia)
profimedia

Tako začetniki kot prekaljeni tekaški mački ta vikend ne bi smeli ostati doma. V nedeljo (14. 5.) se bo namreč v Ljubljani odvil že 42. Molniški tek, tokrat prvič v pravi trail različici! 🤩

Obožujete tek? Odlično, pred vami je odlična preizkušnja, na kateri lahko ugotovite, v kakšni kondiciji ste. Poleg tega bo to odlična popestritev vaše tekaške rutine in priložnost za druženje, čemur so dogodki pravzaprav namenjeni. Morda spoznate tekače, s katerimi boste lahko ustvarili tekaške trenutke. 

Molniški tek pozna že marsikdo, saj bo letos potekal že 42. Molniški tek, ki pa predstavlja novost: prvič bo trail tek potekal po novi trasi, kjer bodo tekači nabrali tudi višinsko razdaljo. 

Kje natanko bo potekala trasa? 

Pot bo vodila od 13 do 15 km skozi gozd, ki je prepreden s potkami, od Urha do Gobarske poti v Podmolniku, z vmesnimi ovinki na trim stezi in ostalih poteh Dobrunjskega ter Zadvorskega hriba:

 1. izravnava na vrhu klanca, ki pripelje iz Konjščice – na tej točki se zavije desno proti Urhu
 2. na križišču, kjer se stikajo »ta spodnja pot« in serpentine
 3. Urh
 4. na poti proti Orlam, kjer se zavije na trimstezo
 5. telovadna postaja »hlodi« na trimu
 6. Gobarska – na makadamu
 7. pri telovadni postaji "bradlja"
 8. pri Brunarici Zadvor 

Pomembne informacije: 

Kdaj: V nedeljo, 14. maja 2023 (14. 5. 2023),
z začetkom ob 10.30 za otroke in ob 11.00 uri
za vse ostale kategorije

Kje: V ZADVORU – ČS SOSTRO – Ljubljana

Start in cilj: pred Zadružnim domom Zadvor.

Prijave: organizator jih bo sprejemal od 8.30 do 10.30 ure pred Zadružnim domom Zadvor, Cesta II. grupe odredov 43, 1261 Ljubljana, Dobrunje. Ali na povezavi do četrtka: PRIJAVA 

Štartnina: 15 € ob prijavi na dan prireditve; za člane ŠD Zadvor 10 € na posameznika; predšolski otroci, osnovnošolci in srednješolci ne plačajo štartnine.

Več informacij preverite TUKAJ ali na Facebooku Športnega društva Zadvor

In zakaj je vredno teku dati priložnost?

 • Ko ste disciplinirani pri teku in se prisilite, da na dogovorjene dneve obujete športne čevlje ter se odpravite ven, s tem vplivate na tvorjenje drugih zdravih navad. 

 • Kadar ste anskiozni, v stresu, vas spreletavajo negativne misli, se odpravite na tek. Tudi po zelooo dolgem dnevu v službi bi morali teči, čeprav vam to takrat verjetno ne pade na pamet. 

 • Predvsem s tekom v hrib z vsaj malo naklona boste utrdili noge, zadnjico in spodnji del hrbta. Vendar morate biti vztrajni in izvajati tek v hrib nekaj tednov zapored, da boste opazili rezultate. 

 • Če želite poskrbeti za srce, je tek odličen način, da to storite. Dobra novica je, da tempo teka ni tako pomemben, kar pomeni, da lahko tečete počasi in lahkotno ali pospešite - v vsakem primeru bo to dobro za srce. 

 • Reden tek na 1 km lahko na daljši rok zmanjša srčni utrip med aktivnostjo, poveča  VO2 max (največja količina kisika, ki jo telo porabi v 1 minuti) in pomaga pri izgradnji mišic.

 • Pri svojih vadbah boste opazili, da zdržite veliko dlje kot prej, saj imate več kondicije. Ne boste takoj zadihani, okrepili boste noge in trup.

Prisluhnite aktivni podkastu! 

Vse, kar morate vedeti o AKTIVNEM TURIZMU:

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ