Tek

Tekači, ste že slišali za či-tek?

26. 11. 2021
Deli
Tekači, ste že slišali za či-tek? (foto: profimedia)
profimedia

Pri raziskovanju drugačne oblike teka, smo se obrnili na edinega inštruktorja či-teka v Sloveniji - Boštjana Tadela. Kako se razlikuje od navadnega teka in ali je primeren tudi za vas?

S či-tekom (Chi running) ste se morda srečali, če ste po poškodbi še vedno hoteli nadaljevati s tekom, vendar drugače, bolj prijazno telesu. Ali če ste se kot začetnik hoteli naučiti teka. V resnici pa bi bilo dobro, da bi se ga naučili vsi tekači, ki si želijo napredovati, izboljšati tehniko, preprečiti poškodbe, odpraviti napake … 

Kaj je či-tek?

Či-tek ali angleško chi running je tehnika, ki izkorišča anatomijo telesa, gravitacijo in 1. Newtonov zakon* ter s tem telo spravi v gibanje z minimalno porabo energije za čim več časa im čim daljšo razdaljo. Če torej svoje telo postavite v pravilno pozicijo, tj. poravnate linijo, ki teče od gležnjev prek bokov do ramen, boste potrebovali le rahel nagib naprej, da se boste premaknili. Začeli boste s hojo, ki se bo prevesila v tek. Gibanje mora biti čimbolj naravno, kar v dobi večurnega sedenja in slabe drže ni več samoumevno. Tega se moramo ponovno naučiti. 

Veliko ljudi se za či-tek odloči po poškodbah, ki jih prisilijo, da v svojih treningih nekaj spremenijo. Vanj pa bi morali zagristi tudi začetniki, preden se “navadijo” na napake, ki jih bodo težko odpravili. V pomanjkljivi tehniki je namreč veliko elementov, ki nas pri teku zavirajo. Če jih odpravimo, bomo hitrejši in vzdržljivejši. To potrjuje tudi raziskava z Univerze Zahodna Virginija, v kateri je 90 % sodelujočim či-tek ob rednem izvajanju pomagal pri odpravljanju poškodb in do boljših rezultatov. 

Nekateri poleg teka izberejo še tai chi, iz katerega izhaja či-tek, ki temelji na sproščenosti in nenehnem ponavljanju tehnike. Tudi učitelji in najboljši bojevniki se urijo v osnovnih korakih. Boštjan Tadel, edini inštruktor či-teka pri nas, se s tem popolnoma strinja: “Nekaj časa se lahko švercaš, več in dlje kot tečeš pa se pokaže, da je tehnika nepopolna in hitro pride do poškodb.” 

*Če telo miruje ali se giblje premo enakomerno, nanj ne deluje nobena sila ali pa je vsota vseh sil, ki delujejo nanj enaka nič. 

Poglejmo si primer pogoste napake, ki jo morda med tekom delate tudi sami. 

Opazujte, na kateri del noge pristanete med tekom. 

  • Če stopate na peto, vso težo in silo prenesete v kolke. Če tečete po prstih, bremenite manjše mišice v spodnjem delu noge od kolena navzdol. 

  • Če bi pristajali na celem stopalu, bi težo prenesli na večjo mišico v zgornjem delu noge (štiriglava stegenska mišica), ki napor brez težav prenese. 

Hujšo poškodbo je tek zadal tudi Tadelu. Ker je bil v otroštvu šprinter, je bil vajen teka po prstih, s čimer je nadaljeval kasneje kot rekreativni tekač. Pridelal si je kronično poškodbo ahilove tetive, ki ga je večkrat prisilila k počitku. Med iskanjem rešitve, je v Ameriki odkril či-tek, ki je bil pravi odgovor na njegov problem.  Tam se je izuril in v Sloveniji pridobil rekreativno licenco. 

Kam pa gredo tekači pozimi?

Jesenski in zimski čas mnogim prinese odpor do teka v mrzlih temperaturah, a Boštjan ni eden od njih. V splošnem je prepričan, da se izplača teči na prostem v vseh letnih časih in ne glede na temperature, zato ne preneha niti pozimi.

Drži, da boste za tek pozimi morda morali nekaj več denarja vložiti v opremo (topla obutev pride zelo prav), vendar morate tudi za fitnes, kjer vas čaka tekaška naprava, odšteti nekaj za članarino. Boštjan zagotavlja, da se boste po opravljenem teku v naravi počutili precej bolje, poleg tega se je dobro nadihati svežega zraka. Pozimi veliko časa preživimo med štirimi stenami, kjer se nahaja tudi leglo virusov in bolezni, zato ne bo odveč, če se pogosteje odpravite ven. 

S tekom na prostem pridejo tudi najlepše nagrade: povezanost z naravo in čudoviti prizori, ki jih v zaprtem prostoru ne morete videti. Tadel se spominja, kako mu je po celodnevnem dežju pomežiknil sončni žarek, in ko je po kolesarjenju na vrhu hriba za nekaj sekund ujel sončni zahod. Spočijte oči na čudovitih kulisah med tekom. 

Če bi se radi naučili či-teka in o njem izvedeli več, preverite spletno stran Boštjana Tadela, kjer najdete tudi informacije o njegovi šoli teka Runtown: https://www.runtown.run/slo 

Pripravila: Anja Horjak

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger