Začetniške napake pri teku, ki se jim morate izogniti (za dober začetek)

Začetniške napake pri teku, ki se jim morate izogniti (za dober začetek) (foto: Profimedia) Profimedia
5. 5. 2021

Ker dobremu začetku sledi še boljše nadaljevanje, kajne? 

Pravilen začetek pri teku odloča o tem, ali si boste kmalu pridelali nepotrebno poškodbo, ali boste tek hitro vzljubili. Pa tudi o tem, ali boste napredovali, ali ves čas tekli v istem času in hitrosti. 

Razkrivamo nekaj napak, ki jih kot začetnik naredi skoraj vsak posameznik. Bodite pozorni, da se jim sami izognete. Ne bo odveč, če za nekaj prvih ur teka najamete strokovnjaka. 

1. NAPAKA: Na tek brez urnika

Veliko tekačev začetnikov nima izbranih dni in vsaj približnih oblik treningov, ki jih bodo izvajali. Tečejo, kadar jim pač ustreza in tako hitro ter dolgo, kot trenutno zmorejo. 

Če se najdete v opisu, na žalost ne boste doživeli napredka pri teku in boste najverjetneje odnehali precej kmalu. 

Zato preden obujete tekaške čevlje, naredite urnik za cel mesec in zapišite, kdaj boste delali na hitrosti, dolžini, moči, vzdržljivosti ...

2. NAPAKA: Tek v starih čevljih

Odločili ste se, da boste začeli teči, ampak se vam ne zdi vredno investirati v nove tekaške čevlje. Zakaj bi, če imate doma že en par superg?

Kar nekaj razlogov je, zakaj bi morali kupiti nove čevlje:

  • Imeli boste manj možnosti za poškodbe, saj so športni čevlji namenjeni le določenemu številu km, potem pa jih je potrebno zamenjati. 

  • Vaši športni čevlji verjetno sploh niso primerni za tek. 

  • Pomembno je, kakšno oporo ima stopalo, glede na specifikacije vsakega posameznika. Tu vam bodo znali svetovati strokovnjaki. 

  • V obrabljenih ali neprimernih čevljih vas bodo hitro začela boleti kolena in boste najverjetneje obupali. 

  • Stari čevlji vam bodo povzročili žulje in deformacijo nohtov (pogosta težava tekačev). 
3. NAPAKA: Odpoved teka zaradi počutja

Seveda s tekom ne gre pretiravati, posebej ne na začetku, saj se lahko poškodujete in na koncu izgorite, ker ste premalo časa namenili počitku. 

Tokrat govorimo o izpuščanju treningov, ker so mišice še malo "zategnjene" od zadnjega teka, ste ravno jedli, ali se ne počutite popolnoma pripravljeni ...

Takih dni bo kar nekaj in morate se naučiti vztrajnosti. Bodite prilagodljivi in malce spremenite urnik ter se odpravite na lažji tek, ali zamaknite vadbo za kakšno uro, če ste ravno imeli kosilo. Skušajte se čimbolj držati urnika. 

4. NAPAKA: Vedno hiter tek

Ne bomo napredovali, če se vsakič ne presežemo, kajne? Ni čisto tako. 

Tekači začetniki imajo občutek, da njihov trening teka ni dober, če iz sebe ne iztisnejo vseh atomov moči. Vendar to ne drži. Izkušeni tekači dobro vedo, da morajo znati tudi upočasniti in teči v zmernem tempu daljšo razdaljo. Ali pospešiti in teči krajše razdalje. Včasih morajo delati na vzdržljivosti ali gibljivosti ...

Torej, na vsakem teku ne postavljajte novega hitrostnega rekorda. 

5. NAPAKA: Izogibanje treningu moči

Trening za moč bi morali delati vsi, ne le tekači. Če ste začetnik, se otresite "pravila", da bi moral tekač samo teči. To nikakor ni res. Če želite napredovati, boste morali izvajati tudi druge oblike vadb. 

Vadba moči vam bo olajšala vsakodnevno življenje, saj boste lažje prenašali fizične obremenitve in kurili maščobe. Pri teku pa boste z močnimi rokami in nogami imeli več moči, zato boste lahko tekli dlje in hitreje. 

Utrjen trup vam bo pomagal pri pravilni tekaški drži, s katero pridobite na hitrosti. Pa naj še kdo reče, da se ne izplača!