Začnite s tekaško vadbo in pridite na 8. Triglav tek

Začnite s tekaško vadbo in pridite na 8. Triglav tek (foto: Profimedia) Profimedia
20. 5. 2019 Promocijsko sporočilo

8. Triglav tek je odlična priložnost, da se vsi željni teka preizkusite na polmaratonu, deset-kilometrski tekaški progi, družinskem ali poslovnem teku. S prijavo na tek pa se lahko udeležite tudi brezplačnih priprav na tek. Nekaj nasvetov, kako začeti teči, boste našli v prispevku.

Tradicionalni Triglav tek bo 7. septembra znova prevetril protokolarni park Brdo pri Kranju. Navdušeni tekači in tisti, ki si v življenje želite vnesti več gibanja, lahko že danes oddate svojo prijavo na 8. Triglav tek.

S petimi preizkušnjami, ki so prilagojene ljubiteljem rekreacije vseh generacij in stopenj pripravljenosti, so v Zavarovalnici Triglav poskrbeli, da bo vsakdo med njimi našel pravi izziv zase. Tekači lahko izbirajo med družinskim tekom na 3,4 km, poslovnim štafetnim tekom na 3 x 3,4 km, tekom na 10 km in polmaratonom. Za otroke bo organiziran tek Kuža Pazi na 350 oziroma 700 m in pa varstvo. Po prijavi na katerokoli od petih preizkušenj se lahko brezplačno udeležite tudi vodenih tekaških vadb, ki so se sredi maja začele v Ajdovščini, Ljubljani in na Brdu pri Kranju.

Boste vadili sami? Preverite nekaj nasvetov za začetnike

Kako začeti s tekaško vadbo – s hojo ali tekom?

Odgovor: začnite s hojo

Po petminutni hoji bo vaše telo dovolj ogreto, da bo bolje prenašalo večje obremenitve, ki se pojavijo med tekom. Preden začnete teči, še dodatno ogrejte mišice nog in trupa. Priporočamo dinamične raztezne vaje. Nato trening nadaljujte s kombinacijo minute teka in minute hoje. To počnite 30 minut. Ko nehate teči, še pet minut hodite in na koncu raztegnite mišice nog. Vsak teden za 15 sekund podaljšajte čas teka in za isti čas skrajšajte čas hoje. Če se še ne počutite pripravljeni na povečanje obremenitve, vztrajate še kakšen teden pri manjši obremenitvi in jo šele nato povečajte.

Kaj je bolj pomembno: teči dlje ali hitreje?

Odgovor: vadbo podaljšujte

V poldrugem mesecu boste dosegli prvi cilj: 30 minut neprekinjenega teka. Nadaljujte svoj trening. Ko boste čutili, da zmorete več, vadbo podaljšajte za pet minut. Ne poskušajte teči hitreje, ampak vadbo podaljšujte. Šele ko boste lahko brez težav neprekinjeno tekli 45 minut, lahko razmišljate o povečanju hitrosti teka.

Kako hitro naj tečem?

Odgovor: hitrost teka naj bo prilagojena vašim sposobnostim

Tecite sproščeno in umirjeno. Tecite tako hitro, da se boste lahko med tekom pogovarjali in pri tem ohranili ritem dihanja. Če tega ne zmorete, upočasnite tempo. Z merilnikom srčnega utripa si vadbo prilagodite tako, da bo vaš srčni utrip od 60 do 70 odstotkov največjega srčnega utripa. Največji srčni utrip izračunajte s pomočjo formule 220 minus leta.

Kako pogosto naj tečem?

Odgovor: začetnikom priporočamo vadbo vsaj dvakrat na teden

Pri treh vadbah na teden boste začutili najhitrejši napredek. Pri pogostejši vadbi je velika verjetnost poškodbe. Pri vadbi enkrat na teden pa je napredek tako majhen, da boste imeli občutek, da začenjate vedno znova. Predvsem pa – bodite potrpežljivi in ne prehitevajte, počasi se daleč pride.