Vztrajajmo skupaj!
Življenje je nenehno zasledovanje ciljev. S pomočjo dobre volje, truda in vztrajnosti bomo manjše in večje cilje dosegli navkljub vsem oviram. Pridruži se vseslovenskemu gibanju #vztrajam, kajti skupaj smo močnejši!

PRIHODNOST STE VI! SKB, partner projekta #vztrajam

Tek je zakon. Zmigaj se s kavča in pojdi z nami na tek!

Pridruži se

Postani naš #vztrajam ambasador ter spremljaj zgodbe ostalih!

PREDSTAVI SE
tekac-trail

Foto: Profimedia

Vsaka športna disciplina ima svoje zakonitosti, ki omogočajo varnejšo in učinkovitejšo vadbo. Pri teku je v prvi vrsti najbolj pomembna tehnika teka. Kaj sploh to je in zakaj jo je treba osvojiti?

Pri moštvenih športih se učimo, kako pravilno udariti žogo, da bo zadela koš ali gol in tako je tudi pri teku. Naučiti se moramo pravilne tehnike teka, ki nam bo omogočila predvsem varnejšo in učinkovitejšo vadbo skozi daljše obdobje.

Preventiva pred poškodbami

Pravilna tehnika teka nam omogoča preventivo pred poškodbami, hkrati pa večjo ekonomičnost gibanja in ne nazadnje estetiko gibanja.

Če želimo biti tekač celo življenje je ključno, da osvojimo pravilno tehniko teka, saj bomo s tem preprečili najbolj pogoste tekaške poškodbe. Ko se bolečine pojavijo je že rdeči alarm, da pričnemo skrbeti za svoje telo in se lotimo pravilnega osvajanja tehnike teka.

Pravilno tehniko teka lahko osvojimo v daljšem časovnem obdobju, pomembno pa je, da vztrajamo.

Poglej, kaj nam o pravilni tehniki razloži Miha.

Aktivacija pravih mišic

Skozi določene tekaške vaje naše telo pripravimo na izvedbo pravilne tehnike teka in pri tem aktiviramo določene mišice, ki omogočajo manjšo porabo energije in večjo učinkovitost.

Ampak poleg samega »teka« se moramo pri celostni pripravi na tek lotiti tudi vaj za koordinacijo, moč in gibljivost specifičnih mišičnih skupin. Šele, ko vse to seštejemo, pridemo do želenega rezultata.

Priključite se tekaški skupini, kjer najdete strokoven kader, ki vam bo pomagal pri postavljanju in doseganju vaših ciljev. Tecite za celo življenje in ne za maraton jutri.

Tekst pripravila: Simona Markovič (PripraveLJ maraton)

#vztrajam tečemo 13. junij 2019

Prijavi se na e-novice!

Enkrat tedensko v svoj e-nabiralnik prejmi zgodbe navdiha, motivacijske nasvete in najboljše #vztrajam objave minulega tedna.