Vztrajajmo skupaj!
Življenje je nenehno zasledovanje ciljev. S pomočjo dobre volje, truda in vztrajnosti bomo manjše in večje cilje dosegli navkljub vsem oviram. Pridruži se vseslovenskemu gibanju #vztrajam, kajti skupaj smo močnejši!

PRIHODNOST STE VI! SKB, partner projekta #vztrajam

Tek je zakon. Zmigaj se s kavča in pojdi z nami na tek!

Pridruži se

Postani naš #vztrajam ambasador ter spremljaj zgodbe ostalih!

PREDSTAVI SE
telovadba

Foto: profimedia

Med tekaškimi pripravami dosegamo dobro fizično pripravljenost, pridobivamo predvsem na vzdržljivosti in pri vsakem koraku razvijamo moč nog ter moč trupa. Ampak to ni dovolj. Vadbo moči je potrebno izvajati kot samostojno vadbeno enoto.

Moč je pomembna preventiva pred poškodbami, saj zagotavlja večjo stabilnost sklepov, varuje pa tudi kosti. Zelo so pomembne mišice trupa, ki telesu omogočajo stabilnost in varujejo hrbtenico. Močno jedro vpliva na večjo splošno moč, hitrost, boljše ravnotežje in boljšo agilnost ter koordinacijo

Najpomembnejša je moč trupa

Za tekača je najbolj pomembna moč trupa, saj iz tega izhaja bolj učinkovito gibanje in pravilnejša tehnika teka. Če temu zadostimo, smo za svoje telo naredili več kot dovolj za preventivo pred poškodbami.

Mišice trupa pripomorejo k stabilnosti medenice in hrbtenice. Pri vsakem koraku se sile prenašajo navzgor in nenazadnje sile koraka absorbirajo mišice trupa.

Dobro razvite mišice trupa omogočajo bolj stabilen, čvrst in pokončen položaj trupa. Ta lahko odpove pri daljših tekih, tako lahko pri nekaterih tekačih opazimo sključeno držo. Telo je močno toliko, kot je močan njen najšibkejši člen, zato pri teku ne smemo gledati le na močno srce in močne noge, temveč je moč trupa in stabilizacija medenice pomemben člen te verige.

Poglejmo, kaj je o pomembnosti vaj za moč povedal Miha.

Moč trupa za tek v klanec in šprint ter dolge teke

Moč trupa je glavna komponenta predvsem pri teku v klanec in sprintu, razvoj stabilizacije pa je ključna za teke na dolge proge in učinkovito tehniko teka.

Zanemarjanje ali neustrezna vadba globljega sloja mišic trupa (specifične vadbe za moč in stabilnost trupa) posledično pripelje do šibkosti mišic, kar lahko povzroči neobičajno obremenitev hrbtenice ali poškodbo. Le-te so povezane z bolečinami v spodnjem delu hrbta in slabo mišično koordinacijo.

Svoje telo imejte radi in se prepustite strokovnjakom na področju športa. Kolikor bomo v naše telo vlagali, toliko bomo dobili nazaj. Tecimo za celo življenje. <3

Tekst pripravila: Simona Markovič (PripraveLJ maraton)

#vztrajam tečemo 11. julij 2019

Prijavi se na e-novice!

Enkrat tedensko v svoj e-nabiralnik prejmi zgodbe navdiha, motivacijske nasvete in najboljše #vztrajam objave minulega tedna.