Je med organizatorji Ljubljanskega maratona in Državno volilno komisijo zavrelo? DVK želi spremembo termina, organizatorji maratona pa ne popuščajo

Je med organizatorji Ljubljanskega maratona in Državno volilno komisijo zavrelo? DVK želi spremembo termina, organizatorji maratona pa ne popuščajo (foto: Profimedia) Profimedia
31. 8. 2022

Med organizatorji ljubljanskega maratona in Državne volilne komisije je prišlo do nesporazuma, ko so ugotovili, da je dogodek načrtovan na enak dan, kakor volitve...

VW Ljubljanski maraton je že tradicionalen dogodek, ki vsako leto privabi številne ljubitelje teka iz vse države. Letos naj bi se maraton odvijal v nedeljo, 23. oktobra 2022, kar je na enak dan, kakor so tudi volitve za predsednika RS.

Organizatorji zagotavljajo, da so o pokrivanju datuma pravočasno obvestili Državno volilno komisijo. "O pokrivanju datuma obeh dogodkov smo 26. 8. 2022 pisno obvestili Državno volilno komisijo (DVK). Sporočili smo ji, da smo pripravljeni na sodelovanje pri iskanju najboljših rešitev za zagotovitev nemotenega dostopa do volišč za vse volilne upravičence na območju, kjer bo potekala trasa maratona.

Predlagali smo skupno srečanje, na katerem bi skupaj določili kritične točke ter izrazili pripravljenost angažirati dodatne lastne vire za zagotovitev nemotenega poteka volitev," pojasnjujejo v svojem sporočilu za javnost.

Državna volilna komisija poziva k prestavitvi datuma

Organizatorji maratona so nad odzivom DVK bili presenečeni. "Odgovor DVK, v katerem predlagajo sestanek glede iskanja najbolj optimalnih rešitev, smo prejeli šele danes, 31. avgusta, torej dan po tem, ko smo v medijih s presenečenjem prebrali njihov poziv, naj zagotovimo nemoten dostop do volišč ali razmislimo o možnosti prestavitve maratona," zgroženo povedo.

Organizatorji o spremembi termina ne razmišljajo

"O spremembi termina maratona ne razmišljamo, saj je bil datum letošnje prireditve določen že oktobra lani, prijave smo začeli zbirati 21. marca letos, datum predsedniških volitev pa je bil določen 19. julija 2022. S prvimi aktivnosti za zagotovitev nemotenega dostopa do volišč smo začeli takoj po razglasitvi datuma volitev, med drugim smo že začeli povečevati število prostovoljcev in varnostnikov ob progi, ki bodo pomagali volivcem prečkati tiste dele proge, ki vodijo do volišč.

Ob tem naj poudarimo, da bo maraton potekal od 8.30 do 15. ure, posamezni odseki cest bodo zaprti kratek le čas, ko bodo na njih večje skupine tekačev, sicer pa bo prehod neoviran. Tudi doslej smo vsako leto omogočali varen prehod trase in enako bomo ravnali tudi letos," so še dodali organizatorji maratona.

Organizatorji VW 26. Ljubljanskega maratona si še vedno prizadevajo, da skupaj z DVK poiščejo najboljše rešitve, s katerimi bodo volivkam in volivcem omogočili neoviran dostop do volišč, tekačem pa varno udeležbo na najbolj množičnem tekaškem dogodku pri nas.

"Prepričani smo, da bomo z DVK s skupnimi močni našli najboljše rešitve glede izvedbe obeh dogodkov," so za konec povedali.