Poznate razliko med minerali in vitamini?

Poznate razliko med minerali in vitamini? (foto: profimedia) profimedia
6. 7. 2018

Za kaj potrebujemo ene in druge ter kateri so pomembnejši za pravilno delovanje telesa?

Med vitamini in minerali najdemo nekaj pomembnih razlik. Oboji pomagajo pri pravilnem delovanju procesov v telesu, razlika pa se pokaže že v njihovi obliki. Vitamini so lahko razgradljivi, medtem ko minerali ohranijo svojo strukturo ves čas, ko se nahajajo v sistemu.

Oboje, minerale in vitamine, potrebujemo v manjših odmerkih, vendar imajo pomembne naloge. Vitamini sprostijo energijo iz hrane, ki jo zaužijemo in imajo veliko vlogo pri vzdrževanju funkcij v telesu, od pravilnega delovanja imunskega sistema do zdravih oči. Vplivajo na prebavne procese na celični ravni, zato njihovo neravnovesje slabo vpliva na zdravje.

Minerali s svojimi neuničljivimi vezmi vzdržujejo zdravje in funkcije v različnih delih telesa, med drugim pri krčenju mišic, strjevanju krvi, v ustni votlini in skrbijo za zdravje kosti.

Pomanjkanje katerega od vitaminov ali mineralov oslabi določene telesne funkcije. Vendar skoraj vse lahko dobimo iz prehrane.

Tu jih je le nekaj od mnogih, ki jih potrebujete, če želite ostati zdravi:
  • Od mineralov ne pozabite na kalij, ki ga najdete v bananah, sokovih citrusov, avokadu, lososu, piščancu in drugem mesu. Nekaj se ga nahaja tudi v nekaterih vrtninah in zeliščih.

  • Železo sodeluje pri proizvajanju hemoglobina - beljakovine, ki pomaga rdečim krvničkam pri prenašanju kisika po telesu. Posezite po suhem sadju, jagodah, borovnicah, ribezu, brusnicah, hruškah, brokoliju, špinači, bučah, žitu, jetrih, perutnini, školjkah, ribah

  • Kalcij je pomemben za močne kosti, najdemo pa ga še v veliko drugih živilih, ne le v mleku. Nahaja se tudi v lešnikih, mandljih, suhih figah, špinači, brokoliju, koprivah, ohrovtu, regratu, repi in artičokah.

  • Magnezija je največ v kosteh in zobeh, preostanek je v mišičnem tkivu, celicah in krvi. Pomaga spodbujati presnovne procese, vključno s sproščanjem energije iz hrane in njenim prenosom po telesu, sodeluje tudi pri tvorbi beljakovin. Hrana, ki je dober vir magnezija, je špinača, pira, paprika, mandlji, bučna in sončnična semena.

  • Od vitaminov se najprej ustavimo pri vitaminu C, ki pomaga pri zmanjševanju tveganja za srčne bolezni. Lahko ga dobite iz citrusov, črnega ribeza, peteršilja, paprike, brokolija, ohrovta in zelja.  

  • Vitamin E pomaga zniževati ravni slabega holesterola. Zaužijete ga z oreščki, olivnim oljem, nekaj tudi z bučnimi semeni in pinjolami.

  • Vitamini skupine B sodelujejo pri preprečevanju anemije in so pomembni tudi za normalno delovanje živčnega sistema ter hormonske dejavnosti. Izboljšajo delovanje imunskega sistema, povečujejo presnovo in ohranjajo zdravo kožo ter mišično napetost. Najboljši viri vitaminov B so žita, jajca, jogurt, mleko, siri, banane, kaki, avokado, šparglji, ohrovt, paradižnik, ribe, govedina, piščanec in gobe.

  • Vitamin D je v ribjem olju, morskih ribah (sardine, losos, tuna), mleku in mlečnih izdelkih, mesu, rumenjaku, kvasu. Ima pomembno vlogo pri razvoju kosti in zob, podpira tudi delovanje imunskega sistema.

Ali ste vedeli?

Tudi so ribe pomemben vir vitaminov in mineralov?

Pa tudi lahko prebavljivih beljakovin.

S katerimi vitamini ribe oskrbijo naše telo:

Vitamin A: vitamin je nujno potreben za normalno rast, tvorbo kosti in zob, gradnjo celic, pomaga pri slabem vidu in pri zdravljenju številnih očesnih bolezni.

Vitamin D: pomaga pri pravilni izrabi kalcija in fosforja, ki sta potrebna za močne kosti in zobe, v kombinaciji z vitaminom A in C pa lahko pomaga pri preprečevanju prehladov.

Vitamin B: ki je nujen za delovanje encimov, ki pospešujejo kemične procese v telesu.

Vitamin K: pomaga pri preprečevanju notranjih krvavitev, pospešuje pravilno strjevanje krvi.

Takoj za vitamini je potrebno omeniti še minerale kot so:

Kalcij in fosfor, magnezij, selen, ki ohranja prožnost tkiva in pomaga pri odpravljanju prhljaja, železo in baker, ki je človeku potreben za vezavo železa v hemoglobin.

Ribe, predvsem plava riba, so izjemna terapevtska in preventivna hrana.

Preizkusite jih v slastnih receptih:

Sveži tacosi s tuno mexicana (na koncu članka)

Gratinirane testenine z weekend skušo (na koncu članka)

Skuša s pirinimi peresniki

Pirine bombice s slastno tuno

Kvinoja s sladkim krompirjem, avokadom in skušo

Več preverite še na www.delamaris.si