4 opozorilni znaki, da vam primanjkuje železa + kako ga dobiti s hrano

4 opozorilni znaki, da vam primanjkuje železa + kako ga dobiti s hrano (foto: Andreas Fidler, Unsplash) Andreas Fidler, Unsplash
22. 4. 2019

Pomanjkanje železa vodi do slabokrvnosti. Eden od znakov, da ga telo nima dovolj, je izguba apetita. Poglejte, kateri drugi pomenijo alarm, ki vas opominja, da morate nujno ukrepati zavoljo svojega zdravja!

Če vašemu telesu primanjkuje železa, vas verjetno pogosto zebe in težko vršite vsakodnevna opravila, saj je vaš imunski sistem oslabljen.

Še posebej pozorni na zadosten vnos železa morajo biti

 • tekači,
 • nosečnice,
 • ženske z močnim menstrualnim tokom,
 • vegani,
 • redni darovalci krvi in
 • ljudje, ki imajo težave s prebavo.

4 znaki, ki jih ne smete ignorirati:

1. Glavobol in vrtoglavica

Nizka raven hemoglobina preprečuje dovajanje kisika v možgane. To slabo vpliva na kranialne živce in povzroča bolečine v glavi. Če vas boli glava in ob tem občasno prihaja še do omotice, je to skoraj gotovo znak, da vam telesu primanjkuje železa.

2. Nereden srčni utrip

Palpitacija, prehiter ritem bitja srca, tako kot neenakomerno bitje srca, aritmija, lahko najdejo vzrok v pomanjkanju železa. Ko se poruši raven hemoglobina, mora kardiovaskularni sistem delati še bolj zavzeto, da bi vse dele telesa napolnil s kisikom. Ta dodatni napor naj bi po mnenju nekaterih zdravnikov privedel do problemov s srčnim utripom.

3. Omaganost in oslabelost

Vse celice in telesna tkiva potrebujejo kisik za normalno delovanje. Če temu ni tako, se morajo drugi organi in sistemi v telesu toliko bolj truditi, da se telo napolni s kisikom, to pa povzroči stress celotnemu organizmu in posledično zmanjša vašo moč.

Kisik je pomemben za dobro delovanje naših celic!

4. Zmanjkuje vam sape

Če telo nima zadosti hemoglobina, to vpliva na raven kisika v respiratornih in kardiovaskularnih sistemih. Slab dotok kisika oslabi srce in pljuča ter mišice. Če težko opravljate običajne dnevne aktivnosti, kot so stanje, hoja po stopnicah, vstajanje s stola in tako dalje, to lahko pomeni, da mišice nimajo zadosti kisika. Telo zazna, da mu primanjkuje kisika in želi primanjkljaj nadoknaditi s hitrejšim dihanjem, kar mi dojamemo kot da smo brez sape.

Kako preprečiti in zdraviti pomanjkanje železa?

Na absorpcijo železa vplivajo številni dejavniki.

 • Nekatera živila preprečujejo absorbcijo železa: absorbcijo zavirajo fitinska kislina (najdemo jo predvsem v žitaricah in stročnicah), polifenoli (precej jih je v rdečem vinu, zelenem čaju), kalcij in nekatere mlečne in jajčne beljakovine. To so hkrati tudi živila, ki telesu ponujajo veliko pomembnih hranilnih snovi, zato izločanje vseh ni rešitev. Poskrbite za dovoljšen vnos železa oz. pravilno kombiniranje živil.
 • Ne pijte kave ali čaja ob obroku, saj to zmanjša absobrcijo železa za 50-90%.
 • Uživajte hrano, ki je bogata z vitaminom C. Vitamin C (askorbinska kislina) spodbuja absorpcijo nehemske oblike železa, ki ga najdemo v živilih rastlinskega izvora.
 • Za kuho uporabljajte litoželezne ponve. Raziskave so pokazale, da hrana, pripravljena v drugačnih posodah vsebuje trikrat manj železa.
 • Poiščite ustrezno prehransko dopolnilo.

Uživajte hrano, ki je naravno bogata z železom:

ZA VEGETARIJANCE IN VEGANE SE PRIPOROČA:

leča, stročnice, pečen krompir, indijski oreščki, pinjole, špinača, ohrovt, kvinoja, brstični ohrovt, koruza, paradižnik, grah, bučna semena, sezamona semena, laneno seme, tofu, temna čokolada (manjmanj 70% vsebnost kakava), gobe, slive, olive, pira, amaranth, oves, kokosovo mleko, timijan (posušen).

ZA MESOJEDCE SE PRIPOROČA:

govedina, teletina, piščanec, jagnjetina, puran, svinjina.

ZA PESKO-VEGETARIJANCE SE PRIPOROČA:

lupinarji (rakci), školjke

Priporočen dnevni vnos (PDV) železa za odraslega človeka je 14 mg. Takšno količino železa v telo vnesete, če tekom dneva zaužijete, na primer, skodelico kuhane špinače (180 g), 30 g ovsenih kosmičev, eno jajce (68 g), 40 g sojinega sira ter telečji zrezek (150 g).

Prirejeno po: Healthline in Power of positivity

Preberite še: Nenavadni znaki, ki kazejo na pomanjkanje zeleza 

Ste se ob premagovanju stopnic zadihali?