Na prebavo vplivajo spol, starost in genetika. Vendar v veliki meri nanj vplivamo tudi sami, tako da jo pospešimo ali upočasnimo. S temi navadami jo vsekakor zavirate.
Uživate rafinirane (slabe) ogljikove hidrate
Da se moramo izogniti vsem ogljikovim hidratom, je mit, ki ga nikar ne upoštevajte. Poznati morate le razliko med kompleksnimi (dobrimi) in rafiniranimi (slabimi) ogljikovimi hidrati. Med prve sodijo:
- sadje
- zelenjava, predvsem zelena listnata
- stročnice (fižol)
- semena (bučna in sončnična)
- oreščki (mandlji)
- celo zrnje (riž, kvinoja, ajda, proso)
Med slabe ogljikove hidrate spadata tudi sladkor in bela moka. Ti upočasnijo in zavirajo presnovo, za razliko od na primer sadja, ki jo pospeši. Malice in zajtrki, ki vsebujejo rogljičke, bel kruh, krofe in podobno hitreje spet prikličejo občutek lakote, zaradi česar boste pojedli več. To boste opazili med drugim v odvečnih kilogramih.
Preberite tudi:
- 5 kolesarskih napak, ki se jim skušajte izogniti
- Kelp: Kaj je in kako vam lahko pomaga pri izgubi kilogramov (+ uravnavanju hormonov)
- 4 lastnosti ljudi, ki so vredni zaupanja
Novo na Metroplay: Tilen Artač o tem, zakaj je bilo težko imitirati Roberta Goloba in kako v resnici nastane vrhunska imitacija