5 simptomov gripe, ki jih ne smete spregledati

5 simptomov gripe, ki jih ne smete spregledati (foto: profimedia) profimedia
4. 2. 2020

Gripa se razvije iz simptomov, katerim samim po sebi običajno ne pripisujemo velike teže. Če se pričnejo pojavljati en za drugim, imate morda večji zdravstveni problem.

V času, ko bakterije in virusi prosto krožijo okrog in se zdi, da se bomo težko izognili kakšni bolezni, bodite pozorni na navidez nepomembne simptome, ki v resnici nakazujejo na gripo. 

Bolečine po celem telesu

To je eden prvih znakov gripe, ki vam sporoča, da se celotno telo bori proti njej. Lahko se počutite, kot da ste bili preveč fizično aktivni in ste ob koncu dneva popolnoma izčrpani, utrudil vas bo tudi manjši napor. 

Tudi če ne gre za gripo, bo bolje, da ostanete doma, saj vas očitno napada bolezen. 

Vročina

Že majhno povečanje telesne temperature je znak, da v telesu nekaj ni vredu. Sistem se bori proti “vsiljivcem”, zato dvigne običajno temperaturo z namenom, da jih uniči. Vročina je lahko začetek prehlada ali drugih bolezni, pa tudi gripe, predvsem v kombinaciji z drugimi simptomi, in če se stanje po vročini ne umiri ter izboljša. 

Boleče grlo

Ob bolečem grlu ne pomislimo ravno na gripo, ampak na prehlad ali kaj podobnega, kar spremlja zimo. Vendar imajo lahko ljudje samo ta simptom in bolehajo za gripo. Zato mine več časa, preden bolezen dejansko odkrijejo in pričnejo z zdravljenjem. 

Boleče grlo je znak padca imunskega sistema in se v nekaj dnevih lahko zelo poslabša. V tem primeru ostanite doma in obiščite zdravnika ter poskrbite, da gripe ne prenesete naprej. 

Velika utrujenost

Imate občutek, kot da ne morete vstati iz postelje, kaj šele kuhati, iti po opravkih, biti v službi? To verjetno ni le dan, ko ste pač malo brez energije, ampak začetek nečesa resnejšega.

Ko se telo bori (četudi tega še ne opazite), ne more hkrati proizvesti dovolj energije, da bi lahko normalno funkcionirali. Tega ne skušajte popraviti tako, da spijete nekaj skodelic kave več in se silite k vsemu, kar vas čaka v določenem dnevu, ampak si vzemite čas za počitek. Tako boste najbolje pomagali sistemu, da se otrese bolezni. 

Pritisk v prsnem košu ali trebuhu

Nekateri občutijo nekakšen pritisk ali bolečino na predelu prsnega koša ali trebuha, ki ga ne bi smeli zanemarjati. To lahko kaže na vnetje okrog pljuč in je simptom gripe. Običajno simptom spremlja kašelj in smrkanje.