5 stvari, ki preobremenjujejo črevesje

5 stvari, ki preobremenjujejo črevesje (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
14. 3. 2016

Prebavni organ nas oskrbuje s hranilnimi snovmi in energijo. Bakterije v prebavilih pa nas ščitijo pred okužbami in uravnavajo imunski sistem. Zato je neravnovesje v prebavnem sistemu odgovorno za nastop večine bolezenskih stanj.

1. Hrana takoj, ko nam zakruli

Kdor ob vsakem kruljenju nekaj poje, na dolgi rok le preobremeni svoje črevesje. Zakaj? Črevesje ne želi biti stalno polno, ker potrebuje tudi čas za prebavljanje. Pri tem sproža zvoke, ker mora transportirati, kar smo pojedli. Zato večinoma ne drži, da nam želodec z vsakim kruljenjem sporoča, da je lačen. V primeru kruljenja in krčev ali driske pa le obiščite zdravnika.

2. Zanemarjanje opozorilnih znakov

Razdraženost črevesja, zaprtje, bolečine in tiščanje v želodcu vzemimo resno. 

Povsem normalno je, če greste na blato trikrat dnevno ali pa enkrat na tri dni. Če pa mine več kot tri dni in vas med izločanjem boli, morate obiskati zdravnika. Če je za napihnjenost kriva določena hrana, če denimo ne prenašate mlečnega sladkorja, vas bo prav tako vsakokrat bolel trebuh, pojavi pa se lahko tudi driska. Tudi to na dolgi rok škodi črevesju!

Pomembno je, da poskrbimo za preventivo! Zelo uspešen je program Svit, ki skrbi za preventivo pred rakom debelega črevesja. Najpomembnejše je seveda zgodnje odkrivanje morebitne bolezni.

3. Antibiotiki

Antibiotiki so seveda pravi blagoslov v boju proti bakterijskim infekcijam. Toda zdravilo ne razlikuje med slabimi in dobrimi bakterijami. Pogost stranski učinek je zato driska. Pomagate si lahko s probiotiki, vsekakor pa se pogovorite s svojim zdravnikom. Ob običajnih prehladih nikar ne posegajte po antibiotikih.

4. Pogosto menjanje ritma

Naše črevesje ima rado zanesljivost. Vstajanje ob isti uri, sproščeno kopel po večerji ... Zmede ga lahko že dopust. V takem primeru je pomembno, da spet vzpostavite neko rutino, ne pritiskate nase, kdaj morate iti na potrebo, in daste črevesju čas, da se privadi na nove okoliščine. Po odvajalih posezite le v primeru hudega zaprtja.

5. Stres

S prebavnim organom so tesno povezana tudi naša čustva. Zato lahko stres hitro spravi iz ravnotežja občutljiv prebavni trakt. Stresni hormoni se zelo radi 'usedejo' na črevesje.

Lotimo se joge. Zakaj? Ker joga krepi našo notranjost in razgrajuje stresne hormone. Ko se črevesje zakrči in 'stavka', pomaga, da se dobro nadihate in s prstom v smeri urinega kazalca nekaj minut krožite okoli popka. To pomiri trebuh, možgane in psiho.

Kaj dobro dene črevesju?

Tek, ples ali posebne vaje za trebuh – gibanje poskrbi za aktivnost črevesja.

Kaj pa hrana? Če bi lahko črevesje povedalo, kaj je njegova najljubša hrana, bi se med prvimi desetimi zagotovo znašli kefir, jogurt in kislo zelje. Ta hrana ga namreč oskrbi z mlečnokislinskimi bakterijami, ki skrbi za ravnovesje črevesne flore. Laktobacili ali pa bifidobakterije v probiotičnem jogurtu celo zelo ciljno pomagajo pri zdravljenju zaprtja in raznih vnetij.

Črevesje ima tudi zelo rado balastne snovi. Priporoča se 30 g dnevno – denimo iz polnozrnatih živil, zelenjave in sadja. Ob tem morate popiti tudi dovolj vode ali čaja. Najbolje brez sladkorja. Ta v prekomernih količinah črevesju škodi enako kot alkohol ali preveč mesa.

Preberite: Večina bolezenskih stanj izvira iz črevesja