6 simptomov, ki kažejo na pomanjkanje železa

6 simptomov, ki kažejo na pomanjkanje železa (foto: profimedia) profimedia
11. 5. 2018

Znate prepoznati simptome, ki jih povezujemo s pomanjkanjem železa v telesu? Pozorni bodite na naslednje znake.

Železo sodeluje pri proizvajanju hemoglobina - beljakovine, ki pomaga rdečim krvničkam pri prenašanju kisika po telesu. Večje tveganje za pomanjkanje železa imajo redni darovalci krvi, otroci in vegeterijanci, če ga ustrezno ne nadomestijo. Omenjen zdravstveni problem boste prepoznali po teh znakih:

  • Hitra zadihanost

Ko je telo prikrajšano za kisik, ste ne glede na to, kako globoko dihate, hitro ob sapo. Če se zalotite, da ste zadihani ob običajnih opravkih, ki ste jih do sedaj zmogli brez problema in na treningih, ki vam ne bi smeli povzročati težav, pomislite tudi na pomanjkanje železa.

  • Utrujenost

Utrujenost je lahko posledica več dejavnikov, med drugim neurejenega spalnega ritma, stresa pa tudi pomanjkanja železa. Ko imate malo rdečih krvničk, ki bi prenašale kisik do pomembnih organov, čutite zaspanost, šibkost in ne morete se osredotočiti. 

  • Krhki nohti

Lomljive in tanke nohte skušajte utrditi z večjim vnosom železa. Problem rešujte pri vzroku in se ne osredotočite le na popravljanje škode, ker tako ne boste prišli daleč. Manikura in posebni laki za nohte so le začasna rešitev.

  • Izpadanje las

Nekaj izpadlih las med umivanjem ali sušenjem je povsem normalno, ko pa opazite povečano izpadanje in lasje ne zrastejo nazaj, imate problem. Če telo ne dobi vseh potrebnih hranil, se osredotoči na preživetje. To pomeni, da kisik preskrbuje organe, ki nas ohranjajo pri življenju, opusti pa manj pomembne funkcije, kot je rast in obstoj las.

  • Glavoboli

Glavobole lahko povzroči tudi pomanjkanje kisika. Tudi ko imate v sebi premalo železa, krvničke prenesejo kisik do možganov, vendar manj kot običajno. Tu je morda razlog vaših nepojasnjenih glavobolov.

  • Bledica obraza

Zaradi hemoglobina je kri rdeče barve, vaša koža pa rožnatega odtenka. Tudi manj rdeče dlesni so lahko posledica pomanjkanja hemoglobina.

Preberite tudi: