6 korakov, kako se po prazničnem prenajedanju najhitreje vrniti k zdravim navadam

6 korakov, kako se po prazničnem prenajedanju najhitreje vrniti k zdravim navadam (foto: Profimedia) Profimedia
5. 1. 2018

Ste se med prazniki malo preveč pregrešili? Prvi korak je, da se nehate s tem obremenjevati, nato pa sledite spodnjim korakom.

Med prazniki se vsi malo sprostimo, pojemo kakšen kos prazničnih dobrot preveč, spijemo kakšen kozarček več kot bi ga sicer in od vseh dogodkov težko najdemo čas še za redno telovadbo.

Nič hudega, je pa zato toliko bolj pomembno, da se po novem letu čim prej vrnemo k zdravim navadam.

Tukaj je 6 korakov, kako se po prazničnem prenajedanju najhitreje vrniti k zdravemu načinu življenja:

1. Jejte zdravo in trenirajte kot za stavo

Pregrehe naj ostanejo v letu 2017. Trudite se jesti čim bolj zdravo, izogibajte se sladkorju in v telo vnašajte hranilna živila.

Prav tako v svojo dnevno rutino ponovno vključite telovadbo, s katero boste (še bolj) pospešili svoj metabolizem in porabo odvečne zaužite energije.

2. Napolnite hladilnik z zdravo hrano in pijačo

Obstaja velika verjetnost, da je vaš hladilnik po praznikih ostal skoraj prazen. Napolnite ga z zdravo hrano, kot so jogurti, mleko, jajca, sadje in zelenjava, pusto meso in podobno. Na voljo naj vam bo vedno tudi sveže pripravljena limonada, da ne boste posegali po nezdravih pijačah, hkrati pa boste še dodatno pospešili svoj metabolizem.

Kupite takšno hrano, ki vam za pripravo ne bo vzela veliko časa in si boste lahko zdravo službeno malico pripravili vnaprej.

3. Dan začnite aktivno

Če zjutraj nimate težav z vstajanjem, se odpravite na trening še preden dobro začnete z dnevom. Jutranja telovadba bo pospešila vaš metabolizem, izboljšala fizično in mentalno energijo (kar pomeni tudi boljšo voljo in produktivnost skozi dan), učvrstila vašo samo-disciplino, vam pomagala pri doseganju ciljev, prav tako pa boste na tak način preprečili, da bi jo kasneje v dnevu preskočili.

In ni nujno, da vam to vzame 3 ali 4 ure – nikakor! Že 30–40 minut bo na vaše telo imelo znaten učinek.

4. Osredotočite se le na en cilj!

Naj bo ves mesec januar mesec za vaš ponovni zagon. Usedite se in dobro razmislite o svojih ciljih, ki ste si jih zastavili za to leto ter izberite eno področje, na katerega se boste osredotočili v tem mesecu.

Pa naj bo to zgolj mesec brez kapljice alkohola ali vsakodnevni tek oziroma hitra hoja ali pa meditacija, s katero ste se odločili pristopiti k zdravemu načinu življenja. Saj veste: počasi se daleč pride.

5. Ne "prenatrpajte" si urnika.

Kot pri vsakem cilju je ključen načrt. Naj se vaš urnik po praznikih vrne v normalno. Ne trudite si v planer beležiti več dogodkov in novih ciljev kot jih lahko v resnici uresničite. Če vključite nekaj novega v svoj dan, preprosto nekaj, kar je postalo že dolgočasna rutina, izključite.

6. Ne obžalujte prenajedanja.

Naj bo prehod v nove/stare navade čim bolj enostaven. Ne obremenjujte se s tem, kar ste pojedli čez praznike in ne obžalujte morebitnega prenajedanja. Najverjetneje ste v tem uživali, pa vendar … Sram in krivda vam ne bosta naredila usluge – ravno nasprotno, zaradi njiju se vam bo še težje vrniti k zdravemu načinu življenja.

Zdaj pa novim zmagam naproti!

Preberite še: 10 razstrupljevalnih živil, ki vam bodo pomagala pri izpolnjevanju novoletnih zaobljub.

Priporočamo tudi: Ne čakajte na jutri, pravi čas je sedaj!