9 namigov, zaradi katerih boste bolj zdravi

9 namigov, zaradi katerih boste bolj zdravi (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
9. 7. 2016

In obljubimo: nobeden ne zahteva odpovedovanja ali napora!

Kdor uživa v življenju in se zna tudi občasno sprostiti, je bolj zadovoljen in tako tudi bolj zdrav. Zato se veliko smejte, in to od srca! Bodite velikodušni – do sebe in drugih. Gibajte se, pecite ali berite. Na kratko: to, kar vas osrečuje, počnite čim pogosteje.

Poleg tega pa predlagamo še nekaj navdihov za boljše počutje.

1. Privoščite si gozdno kopel

Japonci prisegajo na 'shinrinyoku', zdravilno moč dolgih sprehodov pod drevesi. Tudi študije dokazujejo, da imajo ljudje, ki se sprehajajo v naravi, nižji krvni pritisk.

Dve uri v naravi sta idealni za sprostitev telesa in duha. Pozitivne učinke boste začutili že s kratkim sprehodom skozi park.

2. Imunsko čudo: hvaležnost

Sijajno, če spadate med ljudi, ki znajo ceniti drobne stvari v življenju. Če se znate osredotočiti na pozitivno v vsakdanjem življenju, se lahko veselite sposobnosti, da vaše telo začne razvijati njemu lastne obrambne mehanizme.

Če vam ne gre ravno dobro, zvečer na list papirja zapišite, za kaj vse ste hvaležni tistega dne. Vaše misli se bodo tako osredotočile na dobro. Spali boste bolje in dlje.

3. Med spodbudi prebavo

Če ste zaprti, še ni treba jemati odvajal. Na prazen želodec raje spijte kozarec vroče vode, v katero ste umešali 2 žlici medu. Sladka mešanica s sadnim sladkorjem, kalijem in pelodi nežno spodbudi prebavo, organske kisline v medu pa delujejo pozitivno na naše črevesne bakterije.

Več: Zakaj je koristno vsako jutro piti vodo z medom?

4. K zobozdravniku

Z vsakoletnim obiskom zobozdravnika ne boste naredili le nekaj dobrega za zdravje ustne votline, temveč tudi za srce. Vzrok: z rednimi pregledi se zmanjša tveganje za razvoj vnetja dlesni. Če okužbe ne pozdravimo pravočasno, lahko bakterije zaidejo v kri, se naložijo na stene srčnega ožilja in te poapnijo.

Poskusite: Povsem preprost recept za pasto, ki pobeli zobe in zdravi vnete dlesni

5. Razstrupljanje z vodo

Sliši se enostavno, in je res! Jutranji kozarec tople vode na tešče lahko v telesu dela prave čudeže: spodbudi delovanje ledvic in jih podpre pri njihovem razstrupljevalnem delu, pomaga imunskemu sistemu, poskrbi, da razmišljamo jasno, spodbudi presnovo in poskrbi za našo vitkost. Še pozitivnejši učinek po ajurvedi: vodi dodajte brizg limonovega soka.

6. Pametna hrana: kurkuma

V neki študiji so dokazali, da barvilo kurkumin izboljša pomnjenje in da lahko preprečuje revmo, rakave bolezni in demenco. Če želite ostati mladi, en obrok dnevno začinite s čajno žličko rumene začimbe. V lekarnah lahko kupite tudi preparate s kurkumo.

7. Čokolada ščiti možgane in srce

Naše sive celice imajo zelo rade čokolado. V zmernih količinah deluje pozitivno na vizualno-prostorski spomin. Poleg tega ščiti tudi srčno-žilni sistem. Najbolje je uživati tisto s 70 % kakavovih delcev in nepredelano.

8. Proč z bacili na mobilniku

Verjetno niti ne želite razmišljati, kaj vse pristane na vašem mobilniku čez dan. Na srečo pomaga že nekaj potegov s krpico, rahlo navlaženo z alkoholnim čistilom za očala. Tako odstranite okoli 90 odstotkov povzročiteljev bolezni. Še pomembneje je, da si redno umivate roke in jih dobro obrišete.

9. Adijo, bolečine v križu!

Če vas boli hrbet po vožnji z avtomobilom, imate verjetno nepravilno nastavljen sedež. Pomoč: zadnjico potisnite vse do hrbtišča sedala in sedež nastavite tako, da bodo noge med pritiskanjem na pedale lahno pokrčene. Nato si namestite oporo za glavo (čim višje, maksimalno do zgornjega roba glave), naslonjalo pa lahno nagnite nazaj. Ramenske lopatice se morajo lahno dotikati naslonjala tudi med obračanjem volana. In zdaj: srečno vožnjo!

Poskusite tudi naslednje: 4 odlične vaje za razbremenitev hrbtenice

Še več koristnih nasvetov poiščite na www.lisa.si