Akne niso le težava najstnikov, ampak tudi odraslih

Akne niso le težava najstnikov, ampak tudi odraslih (foto: unsplash) unsplash
26. 6. 2020

Če ste mislili, da ste se ob vstopu v dobo odraslosti končno otresli aken, naj vam povemo, da to na žalost ne drži. 

Ameriška akademija za dermatologijo ugotavlja, da so akne eno od najpogostejših težav s kožo, ki jih imajo Američani, in da številka odraslih narašča. 

Poznamo dva glavna tipa aken:
  • Nevnetne (ogrci) in
  • vnetne (boleča vnetja in vozliči različnih velikosti in globin).

Večina aken s starostjo izgine. Pri nekaterih se lahko pojavijo tudi po 44. letu, pri ženskah tudi po menopavzi.

Razlogi za nastanek aken so v odrasli dobi enaki kot v mladostništvu, in sicer: Zaradi povečanega izločanja sebuma in bakterije propionibacterium acnes. Sebum sicer ščiti kožo pred izsušitvijo, pri večjem izločanju pa lahko maši lojnice dlačnih mešičkov. Bakterija, ki jo najdemo tudi na zdravi koži, lahko zaide v pore in povzroči vnetje.

T. i. odrasle akne pa lahko razdelimo še na dva podtipa: 
  • “Vztrajne” akne 
  • Akne, ki se prikažejo pozno

Pri prvih boste z žalostjo ugotovili, da se še vedno pojavljajo, kljub vsem “pravilom”, ki pravijo, da so akne rezervirane samo za najstnike. Druge pa se bodo prikazale šele v odrasli dobi, četudi prej niste imeli večjih težav z njimi. 

Za odpravljanje težave se posvetujte s strokovnjakom, obstaja pa nekaj stvari, ki jih lahko naredite tudi sami: 

Izogibanje stresu

To ste morda že storili, pa vseeno vas opomnimo. Pomembno je, da uredite spalni cikel in spite vsaj 8 ur na noč. Toliko časa potrebuje koža za regeneracijo in toliko časa potrebuje telo, da zniža izločanje kortizola - stresnega hormona. Vsaj 30 minut dnevno se ukvarjajte z aktivnostmi, ki vas sproščajo. Naj to postane vaša rutina.

Prilagodite čiščenje

Slaba novica za vse, ki že od srednje šole dalje uporabljate enake izdelke za nego kože: morda delujejo, a ne, kot bi morali. Ne pozabite, da se z leti koža stara in potrebuje drugačno nego kot v mladosti, ko je elastična in brez gub. Zato lahko enaki izdelki, ki so vam nekoč ustrezali, kožo sedaj dražijo ali sušijo. 

Najbolje bo, da se o nakupu kozmetike za obraz posvetujete s prodajalci v za to specializiranih trgovinah. 

Prehrana

Visok glikemični indeks, ogljikovi hidrati, sladkor ... Takšna hrana ni vzrok le za blazinice okoli pasu. Po zaužitju takšne hrane se dvigne raven inzulina, to pa lahko sproži nastanek aken. Poskrbite za zdravo in uravnoteženo prehrano ter postopoma izločite sladkarije in hitro, mastno hrano.