Ali ste vedeli, da ingver lajša tudi te bolečine?

Ali ste vedeli, da ingver lajša tudi te bolečine? (foto: Profimedia) Profimedia
7. 1. 2022

Začimbe niso le prijetnega vonja in nekaj, kar naredi hrano okusno, ampak imajo tudi veliko zdravilnih učinkov. Tako pogosto beremo o ingverju. Toda ali ste vedeli, da ingver lajša tudi te bolečine?

"Ingver vsebuje gingerol, bioaktivno spojino, ki je odgovorna za večino zdravilnih koristi ingverja, denimo njegove antioksidativne lastnosti," razloži Doug Cook, magister znanosti s področja nutricionistike.

Ingver je znan tudi kot močno sredstvo proti slabosti, o čemer govorijo številne raziskave. "Zlasti med nosečnostjo," dodaja Caroline Luiza C. Castro, magistra znanosti o prehrani. Pomaga pri prebavi in zmanjševanju napihnjenosti ter z njo povezano nelagodje.

Bioaktivne spojine v ingverju pa so odličen zaveznik tudi pri zdravljenju osteoartritisa, pravi Doug Cook. Ingver lahko pomaga blažiti togost sklepov in bolečine.

Nekatere študije so tudi dokazale, da ingver oziroma spojina gingerol podpira zdravje možganov – zaradi njenega protivnetnega delovanja. Dolgoročno to lahko pomaga zmanjšati tveganje za upad kognitivnih sposobnosti ali demenco.

Preverite še: