25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Blagodejni učinki vodnih mineralov

Blagodejni učinki vodnih mineralov (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
19. 6. 2012

Presenečeni boste, kakšne težave vse lahko izginejo z rednim pitjem vode. In čeprav strokovnjaki ocenjujejo, da bi morali spiti vsaj liter in pol vode na dan, vam mi priporočamo, da je spijte še nekaj kozarcev več.

Izboljšanje telesnih spodobnosti

To velja zlasti za športnike. Zanje je primerno, da pijejo vodo, v kateri je veliko magnezija, saj ta mineral izboljšuje telesno sposobnost. Pomemben je tudi kalcij, ki je nujno potreben za pre­­­nose dražljajev v živcih in mišicah.

Za tiste, ki se močno potijo, so priporočljive še malo večje količine natrijevega klorida. Ker je kalcij eden glavnih gradnikov našega skeleta, igra pomembno vlogo tudi pri vzdrževanju kostnega sistema.

S pitjem vode, ki je bogato založena s tem mineralom (> 150 mg/l), boste povečali njegove zaloge v telesu in okrepili kosti. Vsi, ki imajo težave z drobljivim okostjem, morajo v vsakodnevno prehrano vključiti tudi mlečne izdelke (jogurt, mleko, sir ...).

Za dobro prebavo in zvišan krvni tlak

Za boj proti lenobi ali bolečinam v abdominalnem delu po obedu je priporočljiva voda z ogljikovim dioksidom. Zaradi obilnih zalog hidrogenkarbonata (> 500 mg/l) omejuje kislost v želodcu in s tem lajša prebavo.

Če pa boste pili takšno, ki je zelo skrom­na z natrijem (< 50 mg/l), boste omejili nalaganje tega minerala v svojem telesu.

Ravno pretirano uživanje natrija (po domače povedano: pretirano soljenje jedi) pomembno prispeva k povišanemu tlaku. Za uravnovešenje arterijskega tlaka je zelo pomembna tudi dobra preskrbljenost telesa s kalcijem.

Za učinkovitejšo dieto in gasenje žeje

Kdor pazi na linijo in kalorije, si naj nalije predvsem vodo, ki vsebuje malo natrija in klora, saj ta dva ovirata absorpcijo drugih mineralov. Če ste na dieti, je skrb za zadostno količino in raznovrstnost mineralov še posebej pomembna.

Kadar pa vas zgrabi velika žeja, izbirajte po svojem okusu: kalcij da vodi močnejši okus in nekakšno trdoto, sulfat pa prida okusu bolj trpko noto. Ogljikov dioksid po drugi strani prispeva kislost in osvežilen občutek. Če se dovolj potite, izberite vodo, ki vsebuje nekaj več natrija.

Proti stresu, potrtosti in brezvoljnosti

Vzrok za slabo počutje je lahko tudi pomanjkanje magnezija, tj. minerala, ki izboljšuje telesno sposobnost, sodeluje pa tudi pri prenosu živčnih dražljajev in uravnavanju mišičnih krčenj. Z vodo, ki ima obilo mag­nezija (> 50 mg/l), si boste dodobra napolnili baterije, ne da bi se vam pri tem poznalo na telesni teži.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri