Če imate bolečine v sklepih ali artritis, bi morali iz prehrane izločiti krompir? To pravijo strokovnjaki!

20. 4. 2023
Deli
Če imate bolečine v sklepih ali artritis, bi morali iz prehrane izločiti krompir? To pravijo strokovnjaki! (foto: Profimedia)
Profimedia

Lahko krompir povzroči oziroma poslabša simptome artitisa?

Krompir vsebuje glikoalkaloid solanin, ki naj bi med drugim poslabšal vnetja v telesu.  

Solanina je glikoalkaloid, ki ga vsebujejo vrste iz družine razhudnikovk, v katero poleg paradižnika, paprike in jajčevca spada tudi krompir. Vloga solanina je obramba rastline pred glivami, žuželkami in drugimi škodljivci, za človeka pa je strupen. Kuhanje krompir naredi varnega za prehrano.

Toda nekateri trdijo, da naj bi krompir negativno učinkoval na bolečine v sklepih. Če živite z artritisom ste morda o tem tudi sami že brali ali slišali.

Kaj pravijo strokovnjaki, preberite v nadaljevanju ...

Profimedia

Čeprav je to prepričanje precej razširjeno, študij, ki bi podpirale povezavo med uživanjem krompirja in poslabšanjem simptomov artritisa ni, oziroma so podatki zelo omejeni. 

PREVERITE TUDI: Nosite tesne kavbojke? Potem morate vedeti to!

Na splošno, "raziskave ne podpirajo ideje, da se je treba tem živilom izogibati," je za arthritis.org razložila Lona Sandon, registrirana dietetičarka in docentka na Southwestern Medical University Texas. "Pravzaprav vsebuje zelenjava iz družine razhudnikovk veliko vitamina C in A, ki bi ju bolniki z artritisom morali uživati več."

"Nima smisla izločati teh sicer zdravih živil, ker menite, da lahko poslabšajo simptome," se strinja Dennis C. Ang, izredni profesor interne medicine – revmatologije in imunologije na Wake Forest Baptist Medical Center v Severni Karolini. "Za ljudi z revmatoidnim artritisom in drugimi vnetnimi oblikami bolezni ni enotnega prehranskega nasveta," dodaja.

Vzroke za poslabšanje morate najprej poiskati

PREVERITE: Kim Kardashian je zaradi Met Gala diete s hudimi bolečinami pristala pri revmatologu – kaj natančno se je dogajalo z njenim telesom?

Poiščite vzroke za pojav oziroma poslabšanje simptomov tako, da vodite dnevnik prehrane – spremljajte, kako se počutite, ko jeste določeno hrano, svetujejo strokovnjaki. Če ugotovite, da je za poslabšanje krivo določeno živilo, ga ne jejte teden dni, nato ga spet uvrstite na jedilnik, da ugotovite, ali obstaja povezava, še svetuje Dennis C. Ang.

Šele nato, če se zdi, da določena živila res poslabšajo simptome, jih nadomestite z drugimi dobirmi viri ključnih hranil. 

Vendar ne pozabite, prepoznavanje živil, ki bi lahko vplivali na simptome, v resnici ni tako enostavno, saj se lahko simptomi precej razlikujejo zaradi drugih dejavnikov, kot je okužba, utrujenost, začetek ali prenehanje jemanja zdravil, hormonske spremembe … 

Zato se o tem in drugih odločitvah o prehani vsekakor najprej pogovorite s svojim zdravnikom. 

Viri: arthritis.org, revmatiki.si
Preberite še:
Browniejev zagotovo še niste naredili iz TE zelenjave! (božanski so 🤤)

Za navdih:

🎧

Prisluhnite podkastu z Borutom Pahorjem in Juretom Knezom, ki s svojim svetovno znanim podjetjem navdihuje mlade.

 

 

 

 

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek