Če imate katerega od teh simptomov, zaužijete preveč sladkorja

Če imate katerega od teh simptomov, zaužijete preveč sladkorja (foto: profimedia) profimedia
10. 4. 2018

Če za naslednje simptome ne najdete pojasnila, je zagotovo kriva prevelika količina sladkorja. Čas je, da se vključi alarm in začnete ukrepati.

Če se v splošnem držite načel zdravega prehranjevanja, nekaj piškotov in čokolade ne bo povzročilo večjih problemov. Drugače pa bo, če zaradi tega pripravite nezdrave obroke za cel dan. Počasi se boste navadili večjih količin sladkorja in nezdrave prehrane, kar bo kmalu težko obvladovati.

Kaj se bo zgodilo?

 • Sladkor vas bo hitro zasvojil in uničil vse, za kar se trudite.

 • Pridobili boste odvečno težo in izgubili motivacijo za vadbo.

 • Velike količine sladkorja zmotijo delovanje prebavnega sistema, kar lahko pomeni tudi nekaj dni preživetih ob straniščni školjki.

 • Po sladki hrani se počutite počasni in zaspani.

 • Po sladkem vas preplavi občutek vročine.

Simptomi, ki kažejo, da zaužijete preveč sladkorja:

Akne

Če ste prerasli puberteto, v kateri bi morale ostati tudi akne, pa vas te še vedno preganjajo, je verjetno kriva neustrezna prehrana. Sladkor povzroči hormonsko neravnovesje, kar se lahko pokaže na veliko načinov, eden od pogostejših pa so akne. Najbolje, da naredite preizkus: zmanjšajte vnos sladkorja in uvedite čistilno kuro, ki jo boste izvajali vsak dan. Pred začetkom posnemite nekaj fotografij in spremljajte spreminjanje kože čez mesec ali dva.

Pogoste spremembe razpoloženja

Ko se pogosto počutite brez energije in ste slabe volje, tudi za to lahko krivite sladkor. Telo ga absorbira hitreje kot maščobe in beljakovine, kar povzroči visoke ravni energije, ki pa žal hitro upade. Ob tem čutite jezo, napetost, stres in lakoto. Lačni ne morete po svetu hoditi z nasmehom, zato si raje privoščite “pravo” hrano.

Glavoboli

Skrivnostni glavoboli, ki se prikradejo kljub redni hidraciji, gibanju na prostem in vsem prizadevanjem, da bi jih omejili, so lahko stranski učinek resnejšega zdravstvenega stanja. Hipoglikemija pomeni znižano raven glukoze v krvi, kar se lahko pojavi pri vseh oblikah sladkorne bolezni pa tudi pri ljudeh, ki je nimajo. Problem je v hitrem naraščanju in padanju glukoze, kar se zgodi pri uživanju sladkorja. Če sumite na hiperglikemijo, se vsekakor posvetujte z osebnim zdravnikom.

Neuspešno hujšanje

Če si prizadevate izgubiti kilograme, temu primerno telovadite in jeste, pa se zdi, da ste obtičali, ponovno preverite prehrano. Morda se med živili skriva skriti vir sladkorja, ali pa si še vedno privoščite zelo sladko kavo, sladico po kosilu, sladoled med sprehodom … Ob nenehnem “pritoku” sladkorja, telo ne more porabiti lastnih maščob, kljub temu da dovolj trenirate.

Nenavadna živila, ki vsebujejo sladkor

Čisto zares se mu nikoli ne moremo povsem izogniti in to niti ni potrebno. Za začetek omejite očitne vire, kot so sladkarije in razne sladice. V vednost pa je tu še nekaj nenavadnih živil, ki prav tako vsebujejo sladkor:

 • krekerji - Preden jih kupite, preverite sestavine.

 • sadni sokovi - Tudi če na embalaži piše, da so 100 %, boste v skoraj vseh našli veliko (sadnega) sladkorja.

 • pašteta - Kljub temu, da jo v ustih okusite kot slano, ji izdelovalci za boljši okus dodajo sladkor.

 • energijske ploščice - Poleg beljakovin, vlaknin in drugega, kar obljubljajo, je tu še skrita sestavina: sladkor.

 • misliji - Če želite imeti zdrav zajtrk, se v trgovini prepričajte, da zares kupite mislije brez sladkorja.

 • kisle kumarice - Natančneje vsebuje sladkor tekočina, v kateri plavajo. Ne verjamete? Vprašajte po receptu za vlaganje vaše babice.

Preverite tudi: Tedenski izziv: Koliko vode spijete dnevno?