Čisto preproste zdrave navade, ki uspejo vsakomur in jih začnete DANES (2 lahko naredite v tem trenutku)

Čisto preproste zdrave navade, ki uspejo vsakomur in jih začnete DANES (2 lahko naredite v tem trenutku) (foto: Profimedia) Profimedia
29. 12. 2022

Zakaj bi čakali na novo leto? Začnite danes! Vse zdrave navade lahko vključite v vaš dan, saj boste videli, da so povsem preproste. 

Koliko novoletnih zaobljub ste si zadali? Jih boste lahko izpolnjevali, ali so bolj ohlapne, nedosegljive? Mi smo za vas pripravili nekaj navad, ki jih želimo osvojiti tudi sami in se jih lahko začnete držati že danes. Nekatere lahko morda odkljukate, najmanj dve lahko naredite v tem trenutku. Nimate razloga, da ne poskusite. 

Čisto preproste zdrave navade, ki jih lahko osvoji vsak: 

Vsako jutro začnite s kozarcem vode - naredite v tem trenutku! 

Verjetno ste že slišali na stotine priporočil glede hidracije in še vedno se zdi, da je tako težko spiti priporočeno količino vode. Posebno v decembru, ko imamo na voljo toliko sladkih in alkoholnih pijač je težko piti večinoma vodo ali nesladkan čaj. 

Kaj, ko bi vsaj jutro začeli pravilno? Med potjo do kopalnice si natočite kozarec vode in ga spijte. Preden si postrežete s skodelico kave in z zajtrkom. Telo vam bo hvaležno po nočni dehidraciji in počasi se boste prebudili. Kmalu bo navada postala podzavestna in o njej ne boste rabili premišljevati. 

Pa kaj, če ni jutro - kar sedaj si natočite kozarec vode in jo spijte. 

1 zelenjava in 1 sadež na dan

Če želite jesti bolj zdravo, ni potrebe po tem, da z jedilnika takoj odstranite vse, kar imate radi. Raje nanj nekaj dodajte in si obljubite, da boste vsak dan pojedli vsaj eno zelenjavo in en sadež. To je lahko dosegljiv cilj, saj sadje lahko zmešate v smuti ali ga vzamete s seboj na pot, zelenjavo pa zlahka priložite kosilu ali večerji. 

Poskrbite, da boste čisto vsak dan imeli to na krožniku in postopno boste začeli dodajati več zelenjave in sadja v prehrano. 

Gibajte se vsaj 5 minut dnevno - naredite v tem trenutku!

Danes niste ravno razpoloženi za vadbo? Nič hudega, poskrbite le, da se boste 5 minut gibali. Ni pomembno, kako to storite. Lahko naredite kakšno vajo, medtem ko kuhate, greste na čisto kratek sprehod, izvedete kakšen jogijski položaj med gledanjem filma, plešete, skačete na koncertu ... 5 minut gibanja lahko vsak spravi v svoj dan. 

Gibajte se v tem trenutku in odkljukajte to navado za danes! In presenečeni boste, ko boste sprehod razvlekli v 15 ali 20 mnut, ali boste hoteli še malce sprostiti telo z jogo, plesom, dodatnim počepom ali skleco ... 

Krepite odnos s samim seboj

Ne glede na to, ali potrebujete več motivacije za vadbo, pogum za prijavo na novo službo, ali želite biti v splošnem srečnejši, morate izboljšati odnos s samim seboj. Šele ko si boste zaupali in imeli o sebi dobro mnenje, boste lahko delali na vseh omenjenih stvareh. 

Te navade ne morete narediti danes in trajalo bo kar nekaj časa, da opazite razliko v odnosu. A če začnete danes, boste korak bližje cilju. Začnite s pisanjem dnevnika in dovolite si predelati občutke - tudi negativne. 

Sprostite zakrčen del telesa - naredite v tem trenutku!

Med delom in čez dan se sploh ne zavedate, da napenjate čeljust, imate zakrčen vrat, bolečine v spodnjem delu hrbta, morda v nogah ... Zadajte si, da si boste vsak dan vzeli eno minuto za hiter pregled telesa in ugotovitev, kateri del je najbolj zakrčen. Sprostite ga in naredite vsaj eno vajo za sproščanje. V trenutku se boste počutili bolje! Kaj, ko bi začeli kar sedaj?

5-minutna večerna rutina 

Namesto večernih prigrizkov in drugih škodljivih navad, ki jih imate zvečer, raje nastavite alarm za 5 minut pred spanjem in si vzemite nekaj trenutkov samo zase. Lahko meditirate ali se le umirite, preberete eno stran v knjigi, stopite na zrak in globoko vdihnete ... Delajte nekaj, kar vas sprošča in zaradi česar boste mirnih misli legli v posteljo.