Raziskovalci odkrivajo: Vsakodnevno uživanje TEGA sadeža zmanjša tveganje za demenco

30. 11. 2023
Deli
Vse več posameznikov išče rešitve, kako se preventivno zaščititi pred upadom kognitivnih sposobnosti. (foto: Profimedia)
Profimedia

Demenca in depresija sta zdravstveni težavi, za kateri se zdi, da v sodobnem času ne prizanašata. 

Vse več posameznikov se preventivno ozavešča in išče znanja, kako se zaščititi proti upadu kognitivnih sposobnosti, pa tudi raziskovalci iščejo rešitve v tej smeri.  

Vsakodnevno uživanje jagod zoper tveganje za demenco

Novejši podatki kažejo na to, ljudem, ki redno uživajo jagode ali borovnice, s staranjem počasneje upadajo kognitivne sposobnosti. Razlog je med drugim ta, da jagode na telo delujejo protivnetno in so polne antioksidantov.  

Raziskovalci z Univerze v Cincinnatiju trdijo, da bi vsakodnevno uživanje jagod pri ljudeh srednjih let lahko pomagalo zmanjšati tveganje za demenco. V njihovi raziskavi, ki je bila nedavno objavljena v reviji Nutrients, so analizirali 30 bolnikov s prekomerno telesno težo, ki so se pritoževali zaradi blagih kognitivnih motenj. Polovica udeležencev, starih od 50 do 65 let, je prejela prehransko dopolnilo jagod v prahu, ki je bila enakovredna eni skodelici jagod, druga polovica pa je dobila placebo.

Jagodičevje ima vpliv tudi na znano zmanjšanje depresije  

Prav tako so raziskovalci spremljali njihov dolgoročni spomin, razpoloženje in zdravje presnove ter ugotovili, da so imeli tisti v skupini, ki je jedla jagode v prahu, boljše rezultate na testu učenja seznama besed, pa tudi znatno zmanjšanje simptomov depresije.

»Jagode in borovnice vsebujejo antioksidante, imenovane antocianini, ki imajo številne koristi za zdravje, kot so presnovne in kognitivne narave,« pravi Robert Krikorian, profesor na oddelku za psihiatrijo in vedenjsko nevroznanost UC College of Medicine. Podatki raziskave so prav tako pokazali, da imajo ljudje, ki redno uživajo jagode ali borovnice, s staranjem počasnejšo stopnjo kognitivnega upada.

Jagode poleg vsega že naštetega, vsebujejo tudi elagitanine in elaginsko kislino, za katere je bilo ugotovljeno, da deluje protivnetno, antioksidativno, protimikrobno in zmanjšuje tveganje za raka.

Poleg spodbudnih rezultatov pri udeležencih, ki se tičejo izboljšanja kognitivnih funkcij, pa je bilo pri sodelujočih ugotovljeno tudi zmanjšanje vnetja v možganih. Toda kljub vsemu, da so znanstveniki prepričani, da jagode dobro vplivajo na kognitivne funkcije in zmanjšujejo depresijo, bi tovrstne raziskave morale vključevati več udeležencev in različne odmerke jagod. 

Vir: nypost.com

Bonus video: Pilates vadba za začetnike