Dieta s krepčilnimi oreščki - pistacijami

Dieta s krepčilnimi oreščki - pistacijami (foto: Profimedia) Profimedia
27. 9. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Veliko ljudi verjame, da pistacije redijo, toda nova znanstvena odkritja dokazujejo ravno nasprotno.

Grizljanje za želeno postavo

Pistacije spadajo med najmanj kalorične oreščke – okoli 30 g (približno 50 pistacij) vsebuje le 165 kalorij. Tako kot vsi oreščki sicer vsebujejo veliko gostoto hranil in energije, toda če jih uživate v zmernih količinah, se vam prav nič ni treba bati, da se boste zredili. Pistacije s svojimi beljakovinami in balastnimi snovmi poleg tega spodbujajo občutek sitosti in pomagajo zatreti lakoto.

Študije so poleg tega dokazale, da krvni sladkor po jedi naraste veliko manj, če s pistacijami posujemo jed iz ogljikovih hidratov (na primer testenine). Obstaja pa še veliko različic, kako ta orešček vključiti v jedilnik. Z užitkom!

In tudi za zdravje poskrbijo

Pistacije vsebujejo veliko hranil, ki so pomembna za naše zdravje. Med te spadajo balastne snovi, antioksidanti in fitosteroli, ki znižujejo tveganje za srčna obolenja. Veliko večkrat in enkrat nenasičenih maščobnih kislin pripomore k vzdrževanju normalnih nivojev holesterola. Pistacije poleg tega vsebujejo veliko kalija, ki spodbuja normalen krvni pritisk, pa tudi vitamin B1, ki je nujno potreben za delovanje živčnega sistema.

Zelenina juha z romanescom, pistacijami in semeni chia

Za 4 porcije potrebujete:

  • 200 g gomoljne zelene,
  • 100 g krompirja,
  • 100 g korenine peteršilja,
  • 100 g čebule,
  • 200 g romanesca,
  • 600–700 ml močne zelenjavne juhe,
  • 150 g pistacij,
  • 250 ml smetane,
  • sol, poper,
  • 1 žlico semen chia,
  • gladek peteršilj za okrasitev

Priprava:

Olupite zeleno, krompir, korenino peteršilj in čebulo ter vse skupaj zrežite na večje kocke. Romanesco očistite in ga razdelite na brstiče.

Zavrite juho in vanjo stresite kocke zelenjave. Kozico pokrijte in juho pustite lahno vreti približno 20 minut.

Pistacije grobo sesekljajte. Juhi dodajte smetano in polovico pistacij in jo gladko pretlačite s paličnim mešalnikom. Začinite jo s soljo in poprom ter porazdelite po 4 skodelicah. Potresite s preostalimi pistacijami, chia semeni in lističi peteršilja.

Na porcijo približno 425 kcal, beljakovine: 11 g, maščobe: 35 g, ogljikovi hidrati: 16 g.

Kozice s pistacijami, mladim brokolijem in fižolovim pirejem

Za 4 porcije potrebujete:

  • 80 g pistacij,
  • 1 bio limono,
  • 100 g masla,
  • 1 žličko morske soli,
  • 2 stroka česna,
  • 3 žlice arašidovega olja,
  • 100 ml zelenjavne juhe,
  • 400 g belega fižola,
  • sol, poper,
  • 600 g vijoličastega mladega brokolija,
  • 20 črnih tigrastih kozic

Priprava:

Pistacije grobo sesekljajte. Limono operite pod vročo vodo, jo otrite do suhega in drobno nastrgajte lupinico.

Limonino lupinico in pistacije zmešajte z maslom in morsko soljo. Olupite česen.

V kozici segrejte 1 žlico arašidovega olja in na njem popecite česen. Prilijte juho in jo zavrite. Dodajte fižol, ga zavrite, kozico odstavite in gladko pretlačite fižol. Nato ga začinite s soljo in poprom in shranite na toplem.

Oplaknite brokoli. V kozici zavrite malce vode in soli in v pokriti kozici približno 4 minute dušite brokoli. Vodo odlijte in brokoli oplaknite pod hladno vodo.

V večji ponvi segrejte pistacijino maslo in preostalo arašidovo olje. Na njem približno 4 minute pecite kozice, jih nato vzemite ven in shranite na toplem. Na pistacijinem maslu 2 minuti dušite še brokoli in ga na koncu začinite s soljo in poprom.

Kozice, fižolov pire in brokoli razporedite po krožnikih in jed nakapajte s preostalim pistacijinim maslom.

Na porcijo: približno 500 kcal, beljakovine: 31 g, maščobe: 36 g, ogljikovi hidrati: 25 g.

Leča s pistacijami in datlji, humus in tofu

Za 4 porcije potrebujete:

  • 150 g čebule,
  • 15 g ingverja,
  • 1 čili,
  • 800 ml zelenjavne juhe,
  • 250 g leče,
  • 6 datljev,
  • sol, poper,
  • 250 g čičerike,
  • 60 g vodne kreše,
  • 3 žlice omake tahini,
  • 3 žlice limonovega soka,
  • 3 žlice olivnega olja,
  • 120 g pistacij,
  • 6 stebel peteršilja,
  • 200 g tofuja,
  • 2 žlici arašidovega olja,
  • baziliko

Priprava:

Olupite čebulo in ingver. Čebulo zrežite na 1 cm velike kocke, ingver pa drobno nastrgajte. Očistite čili in ga drobno sesekljajte.

V kozici segrejte juho. Dodajte pripravljene sestavine in lečo ter vse skupaj pustite lahno vreti približno 25 minut.

Datlje grobo sesekljajte in jih tik pred koncem kuhanja dodajte leči. Kozico odstavite. Vse skupaj začinite s soljo in poprom, kozico pokrijte in jed pustite stati približno 10 minut.

V gladko kremo s paličnim mešalnikom pretlačite čičeriko, krešo, omako tahini, limonov sok, olivno olje in 60 ml tople vode. Začinite jo s soljo in poprom.

Pistacije in peteršilj drobno sesekljajte. Tofu zrežite na prst debele rezine in jih povaljajte v mešanici pistacij. V ponvi segrejte arašidovo olje in na njem rjavo popecite tofu.

Tofu dajte na krožnik, v ponvi popražite preostalo pistacijino mešanico in jo primešajte leči. Jed še enkrat začinite s soljo in poprom. Okrasite z baziliko in jed postrezite.

Na porcijo: približno 625 kcal, beljakovine: 31 g, maščobe: 27 g, ogljikovi hidrati: 64 g.

Zamrznjen jogurt in pistacije

Za 4 porcije potrebujete:

  • 500 g posnetega jogurta (1,5 %),
  • sladilo po izbiri (na primer med, agavin sok, stevia),
  • ½ žličke burbonske vanilje,
  • 50 g pistacij

Priprava:

Jogurt kremasto zmešajte in postopoma primešajte še sladilo in vaniljo.

Mešanico dajte v zamrzovalnik in jo premešajte vsakih 20 minut. Ponavljajte, dokler ne zamrzne.

Pistacije drobno sesekljajte in z njimi okrasite zamrznjen jogurt.

Na porcijo: približno 173 kcal, beljakovine: 9 g, maščobe: 9 g, ogljikovi hidrati: 14 g.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri