Dieta se začne v trgovini!

Carmen Kralj (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
11. 1. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Andraž Kavka, lastnik fitnesa Alfa Gym in fitnes trener, pravi, da imajo ženske, ko se odločijo, da bodo začele trenirati in pravilno jesti, največ težav pri sladkorju. Vedno znova najdejo kup izgovor, od PMS-ja do pomanjkanja energije, da se malo posladkajo.

"Ženske se najtežje uprejo tem malim posladkom, kakšnim rogljičkom ali koščku čokolade. Rečejo mi, Andraž, ti mene ne moreš razumeti, kako je, ko imam PMS, moram pojesti nekaj sladkega, tako mi paše. Saj se jim prisrčno nasmejim, ampak najhujši sovražnik je res sladkor."

Kako začeti?

Najhuje je, da ko se ljudje začnejo ukvarjati s športom, močno povečajo miganje in drastično zmanjšajo vnos hrane, pravi Andraž in doda: "Človek, ki bo naenkrat naredil tako spremembo, bo zagotovo zbolel. Pregorel bo. Veliko jih tudi nič ne počiva. Regeneracija telesa je zelo pomembna. Ljudem poskušam vsa ta pravila – od fitnesa do hrane – že na začetku zelo preprosto razložiti. Ko sestavljam jedilnik, jim napišem – jaz jim pravim – barbarske mere živil: pest testenin, za dlan velik kos mesa ... To je najlažje, tako v restavraciji kot doma. Največji problem je, da ljudje ne jedo dovolj beljakovin. Če ni beljakovin, ni mišic. Maščobe in ogljikovi hidrati so vir energije telesu, beljakovine pa so nujno potrebne za mišice. To so pač osnovne stvari, ki jih mora človek vedeti. Jaz vedno pravim, da se dieta začne v trgovini. In nikoli ne pojdite lačni v trgovino, jesti je treba z glavo, ne z očmi. Hrana je 70 odstotkov uspeha. Mi moramo metabolizem naravnati kot švicarsko uro, potem smo na pravi poti uspeha."

Andraž tako trening kot jedilnik popolnoma prilagodi posamezniku, saj ima vsak drugačne želje: "Eden hoče shujšati, drugi ne, nekateri želijo napredovati le kondicijsko, so tudi taki, ki želijo popolno transformacijo. Veliko jih pride tudi, ker morajo shujšati iz zdravstvenih razlogov.

Jedilnik ne sme biti stresen

Andraž ima toliko izkušenj, da je spoznal, da ljudi ne sme siliti v določene stvari: "Če ženska že prej ni jedla zajtrka in ji zjutraj zares ne paše jesti, potem je ne bom silil v to, naj ima močnejšo in beljakovin polno malico. Vse prilagodimo, da na koncu dneva vse štima. Zlasti pri suhih ženskah kdaj napišem tudi večje porcije, saj vem, da bodo tako vsaj približno dovolj pojedle."

Pomembno je, da ljudje tudi, ko trenirajo in pazijo pri hrani, jedo stvari, ki jih imajo radi, saj je tako več verjetnosti, da bodo vztrajali: "Če ima nekdo rad lazanjo, mu povem, kako naj jo naredi, da bo manj kalorična. Po navadi do vseh teh ugotovitev pridemo počasi, med treningi, ko klepetamo in se pogovarjamo vsakdanje stvari."

Trening naj traja vsaj eno uro z desetimi minutami ogrevanja.

"Sam svojim strankam vedno pravim, da morajo 14 dni potrpeti, potem je vse lažje. Prva dva tedna je treba zares stisniti in iz hrane izločiti vse slabe stvari, tudi sadja je v začetku zelo malo. Potem dodajamo in prilagajamo. Tudi prvi mesec treninga je po navadi malo dražji, jaz pravim, da se nato pa šele zares začne trenirati in oblikovati.

Motivacija

Vsak človek se pač različno motivira: "Nekatere moške motivira, da bodo 'hudi' na plaži, ženske, da bodo poleti vitke in mične. Nekaterih ne motivira nič. Najtežje je s strankami, ki nimajo ambicij. Posebno veliko žensk misli, da bodo že s plačilom trenerja izgubile pet kilogramov. Tako na žalost ne gre. Zato pa je zelo pomembno, da se človeku posvetiš individualno, da vidiš, kje je problem, zakaj se jim ne ljubi telovaditi."

Andraž je športnik že od malih nog, resno je treniral smučanje, dirkal je z motorji, kolesaril, igral tenis, zdaj svoje telo trenira za resna tekmovanja v bodibildingu.

Sprejmite izziv in z eno samo vajo v 28-ih dneh preoblikujte svoje telo. Preverite VIDEO: 1 vaja, 28 dni, novo telo!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri