Dobro jutro! Danes je svetovni dan spanja in Slovenci spimo PREMALO (pravi raziskava)

Dobro jutro! Danes je svetovni dan spanja in Slovenci spimo PREMALO  (pravi raziskava) (foto: Profimedia) Profimedia
18. 3. 2022

Kako ste danes spali? Če ste kot večina Slovencev, potem lahko rečemo, da verjetno premalo. Se strinjate?

18. marca obeležujemo svetovni dan spanja, ki tokrat poteka pod sloganom Dober spanec, bister um, vse dobro. Dobro bi bilo, da vsaj danes premislimo o svoji spalni rutini in ugotovimo, kako bi jo lahko izboljšali. 

Naj najprej postrežemo z nekaj informacijami iz zadnje raziskave Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ):

Glede na priporočila za odrasle (od 7 do 9 ur spanja dnevno) v Sloveniji dovolj dolgo spi le tretjina odraslih (33 % moških in 37 % žensk med 18. in 74. letom starosti) in le nekaj več kot petina otrok in mladostnikov (9 ur ali več na noč). S starostjo odstotek mladostnikov, ki med tednom spi skladno s priporočili, upada.

Med epidemijo zadnji dve leti se je kakovost in urejenost spanca še poslabšala, so izvedeli v raziskavi, opravljeni na slovenskih študentih. O tem priča tudi 60 % anketirancev z zgornje raziskave. 

V zadnjih dveh letih je pandemija covida-19 močno povečala pojav kronične nespečnosti v splošni populaciji. Poleg zdravstvene in gospodarske situacije je na porušeno spanje vplivalo tudi šolanje in delo od doma, ki je še dodatno poslabšalo ritem spanja in budnosti. Z neurejenim ritmom spanja se porušijo tudi drugi cirkadiani ritmi, kar lahko posledično vodi v različne kronične bolezni.

Kaj potrebujete za dober spanec?

Pomembne so 3 stvari: 

  • trajanje (dolžina spanja mora biti prilagojena starosti in potrebam), 
  • kontinuiteta (spanje mora biti neprekinjeno in nerazdrobljeno)
  • globina spanja (le dovolj globok spanec obnavlja)

Da se je vredno potruditi in urediti spalni ritem, kažejo vse dobre posledice, ki jih to prinese: izboljšuje našo odpornost in imunske odzive, okrepi vrsto možganskih funkcij (vključno s sposobnostjo za učenje, pomnjenje ter sprejemanje logičnih odločitev), našo telesno pripravljenost in energijsko bilanco, dobrodejno vpliva na duševno zdravje in čustveno razpoloženje ter izboljša presnovo telesa.

Ob svetovnem dnevu spanja preverite še nekaj nasvetov glede spanca, prostora v katerem spite in večernih navad: 

Vir: NIJZ