Vaje za dolgo življenje: vsi tisti v srednjih letih bi jih morali delati vsak dan

10. 5. 2024
Deli
Vaje za dolgo življenje: vsi tisti v srednjih letih bi jih morali delati vsak dan (foto: profimedia)
profimedia

Vadba zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja, kot sta srčni infarkt in možganska kap, a obstaja nekaj vaj, ki vam lahko ob rednem izvajanju podaljšajo življenje.

Ideja o dolgoživosti zveni mamljivo in postavlja vprašanja, na katera iščejo odgovore številni znanstveniki. Kljub temu, da je odgovor zapleten, ima tudi pridih preprostosti.

Ne spreglejte: Strokovnjaki za dolgoživost svetujejo: poleg olivnega uživajte tudi TO olje 

Dolgoživost je odvisna od naše stopnje discipline v vsakdanjem življenju na področjih telesne dejavnosti, odpornosti na stres, prehrane in družbenih interakcij.

Kako lahko telesna aktivnost vpliva na našo življenjsko dobo?

Preprosto, pravi izr. dr. Martina Mavrin Jeličić, kineziologinja in terapevtka - disciplinirajte se in redno izvajajte predpisani program, ki ga je potrdila znanost, piše Jutranji list.

Znanstveniki po vsem svetu se strinjajo, da obstaja preprosta formula, telo se mora gibati skozi cone moči, kardiorespiratornega sistema in gibljivosti, da ohranimo vitalnost in si tako podaljšamo leta, v katerih se bomo lahko gibali brez bolečin.

In kako bi bil videti tak intervencijski program?

Del programa naj bo usmerjen v ohranjanje mišične mase z vajami za moč in upor, ki učinkovito izboljšajo funkcionalnost telesa in kakovost življenja v letih po petdesetem. To so vaje, kot so dvigovanje uteži, vaje z lastno telesno težo ali utežmi.

Drugi del programa mora biti osredotočen na kardiorespiratorne vaje, kot so tek, plavanje, kolesarjenje, hitra hoja ali skakanje na trampolinu.

Vadba zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja, kot sta srčni infarkt in možganska kap. Nazadnje se izvajajo vaje za mobilnost, saj lahko izguba mobilnosti poslabša kakovost življenja zaradi poškodb.

Novo na Metroplay: Zakaj so mladi danes vse manj aktivni? | Športne igre mladih