Kako živeti dolgo in zdravo življenje? Ljudje, starejši od 100 let, razkrivajo, v čem je skrivnost

11. 6. 2024
Deli
Kako živeti dolgo in zdravo življenje? Ljudje, starejši od 100 let, razkrivajo, v čem je skrivnost (foto: Profimedia)
Profimedia

Si tudi vi želite dočakati 100. let? Odkrijte skrivnosti najstarejših ljudi na svetu.

Strokovnjaki pravijo, da obstaja veliko načinov, s katerimi lahko podaljšamo svoje življenje: uravnotežena prehrana, zadostna mera gibanja, hidracija telesa, kakovosten spanec, uravnavanje stresa in še veliko več. Kaj pa menijo ljudje, ki so dejansko dočakali zavidljivo življenjsko dobo?

Ne spreglejte:

Na svetu obstajajo "modre cone", območja, na katerih je največ ljudi, ki so dočakali 100 let ali več. Izkazalo se je, da imajo ljudje na teh območjih kar nekaj skupnih navad. 

1. Gibanje skozi dan

V današnjem svetu je ena od navad, ki nam krajša življenje, prekomerno sedenje. Na območjih modrih con so ljudje nenehno aktivni: na svoje destinacije se odpravljajo peš ali s kolesom, skozi dan pa veliko pospravljajo, vrtnarijo, kuhajo in plešejo.

2. Čas za sprostitev

Stres ni dober za naše zdravje, vendar je včasih neizogiben. Pomembno je, da si vzamemo čas za sprostitev oziroma poiščemo metode za obvladovanje stresa: to so lahko dihalne vaje, meditacija, telesna aktivnost, umetniško ustvarjanje... Poiščite dejavnosti, ki ustrezajo vam.

3. Druženje s prijatelji ob kozarcu vina

Prekomerno uživanje alkohola ima grozljive posledice na zdravje, zanimivo pa je, da je na območju modrih con uživanje vina v manjših količinah stalnica. Strokovnjaki so ugotovili, da tam vino uživajo ob druženju s prijatelji. Menijo, da je ravno to druženje tisto, ki resnično prispeva k daljši življenjski dobi.

4. Pretežno rastlinska prehrana

Ludje, ki dočakajo zavidljivo starost, jedo pretežno rastlinsko hrano. Kot vir beljakovin namesto mesa prevladujejo stročnice. Od živalskih produktov uživajo morsko hrano in pusto meso, medtem ko so predelane mesnine, mastni živalski izdelki ter rdeče meso na jedilniku bolj redko.

5. Najmanjši obrok pozno popoldne

Ljudje, ki živijo v modrih conah, običajno zaužijejo najmanjši obrok pozno popoldne ali zgodaj zvečer, nato pa ne jedo več do naslednjega dne. Pri porcijah se držijo "pravila 80 odstotkov", kar pomeni, da prenehajo jesti, ko so 80 odstotkov siti.

Prirejeno po: kafe.rs

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič