8 nasvetov, kako se znebiti zaprtja na naraven način

8 nasvetov, kako se znebiti zaprtja na naraven način (foto: Profimedia) Profimedia
27. 10. 2018

Zaprtje je pereč problem, ki ga lahko povzročijo neustrezna prehrana, življenjski stil, določena zdravila ali bolezen. Če izločate blato manj kot trikrat na teden, ukrepajte z naslednjimi naravnimi metodami:

1. Pijte več vode

Dehidracija je pogost vzrok zaprtja, zato često veliko pijte. Če zjutraj na tešče spijete malo gazirane vode ali pa Donat Mg, ki ga pred tem še malo pogrejete, bo to pospešilo delovanje prebave. Nikar ne pijte sladkanih gaziranih pijač, saj vas bodo samo še bolj zaprle.

2. Vzljubite vlaknine

Raziskave so pokazale, da se je 77% ljudem s kroničnim zaprtjem občutno izboljšalo presnavljanje, ko so na svojem jedilniku izpostavili vlaknine. Le-te se delijo na topne in netopne. Topne najdemo v ovsu, ječmenu, oreščkih, semenih, fižolu, leči in grahu ter nekaterem sadju. Vsrkajo vodo in proizvedejo nekakšno gelu podobno pasto, ki omehča blato in izboljša njegovo konsistenco. Netopne vlaknine, kot na primer polnovredna žita in zelenjava, dodajo gostoto blatu in pomagajo, da lažje potuje po prebavnem sistemu. Za dobro prebavo naj bi moški zaužili 38 gramov topnih in netopnih vlaknin na dan, ženske pa 25 gramov. Najboljši nefermentiran prehranski dodatek za pomoč pri prebavi je indijski tropotec.

Preprečite dehidracijo in izboljšajte svojo prebavo s sprehodom.

3. Redno se gibajte

Že sprehod lahko pomaga pri stimulaciji prebave.

4. Privoščite si jutranjo kavo

Mnogo ljudi jo pije zjutraj iz navade, pa tudi z razlogom, da gredo lažje na stranišče, saj kofein stimulira mišice v prebavnem sistemu. Študija je pokazala, da kava stimulira prebavni trakt podobno kot uživanje obroka. Študije so pokazale, da je učinek za 60% večji od pitja vode in za 23% od pitja brezkofeinske kave.

Preberite: 9 načinov, kako narediti jutranjo kavo bolj zdravo (in okusnejšo) 

5. Uživajte probiotike

Najboljša preventiva proti kroničnem zaprtju, ki ga povzroča neravnovesje mikroorganizmov v prebavilih, je uživanje jogurta in kefirja (če ste občutljivi na mlečne izdelke, posezite po veganskih alternativah iz kokosa), kislega zelja in kimčija (korejsko fermentirano zelje). Vsebujejo prijazne žive bakterije, ki spodbujajo prebavo.

Če želite poskusiti s probiotiki v obliki prehranskih dodatkov, jih je dobro jemati vsaj 4 tedne, po potrebi pa tudi nekaj mesecev, da se ravnovesje bakterij v prebavnem traktu na novo vzpostavi in blagodejno deluje na dolgi rok.

6.  Uživajte prebiotike

Pospešujejo rast, razmnoževanje in aktivnost probiotikov. Živila, ki so odlični naravni prebiotiki: surova korenina cikorije, surovi por, česen in šparglji, kuhana ali surova čebula in ne preveč zrele banane.

Dvakrat po 7 sliv na dan odžene zdravnika stran.

7. Posezite po suhih slivah

7 sliv dvakrat na dan naj bi odgnalo zdravnika stran. Vsebujejo topne in netopne vlaknine, ki skupaj na eni strani izboljšujejo peristaltiko, na drugi pa poskrbijo za primerno velikost in obliko blata, kar pomeni, da ga lažje izločimo.

Več: 9 zdravilnih učinkov sliv in kako jih posušiti

8. Izogibajte se kravjemu mleku

Najhitreje boste ugotovili, če vas zaprtje in napihnjenost mučita zaradi morebitne občutljivosti na kravje mleko oziroma zaradi intolerance na laktozo, če vsaj za teden dni prenehate z uživanjem mleka in drugih mlečnih izdelkov.

Pozor: Če imate IBS, se netopnim vlakninam in slivam izogibajte.

Prirejeno po: Medical news today.

Preberite še: Prebiotiki so ključni del prehrane