Najboljši domači probiotiki - pozdravijo lahko marsikatero bolezen!

UŽIVANJE PROBIOTIKOV

Uživanje PROBIOTIKOV in živil, ki vsebujejo probiotike, kot sta jogurt ali kefir, lahko pripomore k zdravemu ravnovesju bakterij v ustih. Probiotiki lahko pomagajo zmanjšati rast škodljivih bakterij in preprečujejo nastajanje belih oblog na jeziku. (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
12. 10. 2015

Katera živila so naravno bogata s probiotiki in lahko čudovito poskrbijo za zdravo črevesno floro brez dragih prehranskih dopolnil in čudežnih izdelkov, ki nam jih ponujajo oglasi? 

Zdrava črevesna flora je veliko bolj pomembna, kot je mnogim znano. Porušena črevesna flora namreč ne uničuje le prebave, temveč povzroča številna obolenja, za katera pogosto iščemo vzrok drugje.

Bolezni, ki so lahko neposredno povezane z oslabljenim delovanjem črevesnega sistema, so astma, avtizem, porušen imunski sistem, avtoimune bolezni, krči, bolezni srca, akne, prekomerna telesna teža, povečano tveganje za rakava obolenja, ipd. Zato je še posebej pomembno, da poskrbimo za zdravo črevesno floro.

Kako? V telo vnašajmo živila, bogata s probiotiki. Kdaj? Ves čas. Še posebej pa takrat, ko jemljemo antibiotike (ki v telesu uničijo slabe in dobre bakterije), smo pod stresom, smo izjemno športno aktivni in s starostjo. 

Katera živila so naravno bogata s probiotiki?

Probiotični jogurt in v manjš meri tudi navadni jogurt

Probiotični jogurt je eno izmed najbolj probiotično bogatih živil, še posebej, če je domač. Ko ga kupujete, nujno preberite oznake, ker lahko industrijski vsebujejo veliko koruznega sirupa ter umetnih sladil in ojačevalcev okusa. Tako predelani in obdelani probiotični jogurti so na koncu približno tako koristni za telo kot sladoled. 

Tudi navadni jogurt je koristen za zdravo delovanje črevesje, probiotiki pa so prisotni v manjši meri in ne prehajajo v črevesje. 

Kislo zelje

Jesen je čudovit čas za obilico kislega zelja. Kislo zelje ni bogato le s probiotiki, temveč tudi z vitamini A, B, E in C. Pomaga tudi lajšati simptome alergij.

Kefir

Kefir je živilo, podobno jogurtu, bogato z mlečnokislinskimi in bifidus bakterijami, pa tudi z antioksidanti. Poiščite domač bio kefir in črevesje vam bo hvaležno!

Kumarice

Priznajte, da vas je razveselilo! Vsi jih imamo radi. Kumarice so odlično probiotično živilo. Če so domače, še toliko bolje, a tudi industrijske bodo imeli nekaj probiotične vrednosti. 

Temna čokolada

probiotiki so pogosto dodani temni čokoladi z visokim odstotkom kakava. Preberite etiketo, ko jo kupujete!

Kombucha čaj

Ta probiotični čaj se uporablja že stoletja za dvigovanje energije, ohranjanje zdravega ravnovesja v telesu in celo pri izgubi telesne teže. Ni pa najboljša izbira za vse, na primer za ljudi, ki imajo težave s kandido.

Ob povišanih potrebah lahko probiotike kupite tudi v obliki prehranskih dodatkov, našli jih boste v vsaki lekarni. Povprašajte po ceni, saj imajo različne vrste zelo različne cene. 

Veliko zdravja vam želimo!

Preberite še razloge za in proti pitju kave, pa tudi, zakaj je tako zdravo jesti kostanj.