Suh kašelj? Znebite se ga s TEMI živili!

Suh kašelj? Znebite se ga s TEMI živili! (foto: Profimedia) Profimedia
30. 1. 2022

Je tudi vas doletel nadležen suh kašelj? Odprite omare kuhinje in uporabite TA živila!

Med

Za odrasle in otroke, starejše od 1 leta, se v boju proti kašlju uporablja med. Ta učinkuje antibakterijsko in blaži razdraženo grlo. Med lahko zaužijete kar z žlico večkrat dnevno, ali pa ga vmešate v skodelico svojega najljubšega čaja.

Slez

Zdravilna rastlina se uporablja tudi v številnih sirupih za blaženje suhega kašlja. Sirup lahko dobite v lekarnah, lahko pa ga naredite tudi sami. Na spletu so na voljo že številni recepti, ki jih lahko poustvarite kar v domači kuhinji.

Meta

Tudi meta zaradi vsebnosti mentola ublaži razdraženo grlo, kar posledično umiri tudi suh kašelj. Hkrati deluje tudi antibakterijsko in antivirusno. Privoščite si metin čaj ali kar svežo meto v pijači.

Ingver


Še eno pogosto uporabljeno živilo je tudi ingver. Deluje protivnetno in antibakterijsko ter pomaga okrepiti imunski sistem. Obenem blaži bolečino in je zato odličen v primeru bolečega in razdraženega grla. Dodajte si ga v čaj, še posebej dobro učinkuje v kombinaciji z medom.

Preverite recept za ingverjev čaj >

Kurkuma

Čudežna začimba je učinkovita tudi proti suhemu kašlju. Deluje protivnetno, protivirusno in antiseptično. Kurkumo najbolje absorbiramo takrat, kadar jo zaužijemo v kombinaciji s črnim poprom. V kozarec pomarančnega soka vmešajte 1 žličko kurkumo in 1/8 žličke črnega popra.

Vir: healthline.com