Zakaj bi morali čaj piti skozi celo leto (in ne le takrat, ko zbolimo)?

Zakaj bi morali čaj piti skozi celo leto (in ne le takrat, ko zbolimo)? (foto: profimedia) profimedia
4. 10. 2018

Določene vrste čajev lahko pomagajo pri že obstoječih zdravstvenih problemih in imajo veliko pozitivnih posledic na telo. Zato si skodelico čaja privoščite vsak dan.

Ko poletje zamenja mrzla jesen, kuhinjske omarice hitro založimo z različnimi čaji, ki nas bodo pogreli, ko se vrnemo v topel dom. Prepričajte se, da sta med njimi tudi zeleni in črni čaj, od katerih boste imeli veliko koristi.

Črni čaj

 • Blaži težave s prebavo. Če se spopadate z drisko in napihnjenostjo, si namesto tablet pripravite črni čaj, v katerega stisnete kanček limone ali limete. Po naravni poti boste odpravili težave ali jih vsaj skrajšali, če so se že pričele.

 • Prispeva k zdravju srca. Zaradi vsebnosti antioksidantov (ki jih najdete tudi v zelenem čaju), je čaj še posebej zdrav za srce in lahko zmanjša tveganje za srčne bolezni.

 • Razbremeni. Ne le da se skodelica čaja po stresnem dnevu prileže, aminokislina L-Teanin dokazano pomaga pri sproščanju in boljši koncentraciji. Če ga uživate dovolj pogosto (a zmerno), zmanjšuje raven stresnega hormona kortizola.

 • Krepi imunski sistem. Črni čaj vsebuje snovi, ki spodbudijo odziv imunskega sistema. Med drugim tudi tanin, ki se bori proti virusom in s tem telo obvaruje pred gripo ter drugimi virusi.

Zeleni čaj

 • Omili simptome sindroma razdražljivega črevesja. Če imate omenjeno diagnozo, se zavedate, kako hitro lahko hrana ali pijača povzročita težave s črevesjem. V svoj jedilnik uvrstite tudi zeleni čaj, ki bo ob rednem uživanju blažil bolečine.

 • Vzemite ga na potovanje. Da bi preprečili zastrupitev s hrano in uživali na počitnicah, si privoščite skodelico zelenega čaja ob zajtrku ali med dnevom. Ker vsebuje katehin, boste varni pred bakterijo, ki povzroča zastrupitev s hrano, saj ob njegovi prisotnosti ne more preživeti.

 • Uporabite ga pri čiščenju kože. Če imate tip kože, ki je nagnjen k nastajanju aken in drugih nečistoč ali večkrat doživite izbruhe aken, je priporočljivo, da redno uživate zeleni čaj. Ta čisti od znotraj, kar se bo ob redni uporabi kazalo na lepi in sijoči koži.

 • Pijte ga pred športno aktivnostjo. Intenzivna in dolgotrajna športna aktivnost povzroča nastajanje prostih radikalov v organizmu. Zato pitje zelenega čaja pred aktivnostjo varuje celice in tkiva pred poškodbami, hkrati pa kofein poživlja in pozitivno vpliva na športne dosežke.

 • Priporčljivo je, da ga pijete med hujšanjem. Pri hujšanju je zelo pomembno, da je raven krvnega sladkorja čim nižja oziroma čim bolj konstantna. Pitje zelenega čaja na prazen želodec povzroči znižanje krvnega sladkorja, poleg tega ostane znižan tudi po zaužitju obroka, saj hrani zmanjša t. i. glikemični indeks.

Ste se že pridružili WELLNESS IZZIVU? 

Na aktivni.si v sodelovanju z Mercatorjem pripravili 21-dnevni izziv, poln nasvetov in namigov. Vsak bo zasedel le majhen del vašega dne, a vam na koncu zagotovil pozitivne spremembe.

Spoznali boste:
 • kako enostavno je upočasniti in si tudi ob stresnem dnevu privoščiti nekaj minut zase;
 • da lahko to počnete dan za dnem, ne glede na to, kaj se dogaja v vašem življenju;
 • da se polnijo vaše zaloge energije in krepi vaša samozavest;
 • da si vse pogosteje rečete: "Naporno bo, a uspelo mi bo!";

Prijavite se lahko na obrazcu na tej povezavi: 21-dnevni wellness izziv: Dobro sem