7 higienskih trikov, ki bi jih morali vedeti vsi

7 higienskih trikov, ki bi jih morali vedeti vsi (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
18. 1. 2022

Poleg rednega prhanja in umivanja zob lahko za svojo higieno naredite še veliko drugega. 

Nekatere trike morda že poznate in jih celo izvajate, druge pa boste lahko na novo uvedli v svojo rutino. 

Higienski triki:

Prevleke za blazino ne umivajte z mehčalcem

Drži, da se na prevlekah za blazino nabira olje, umazanija, lasje, slina in druge nečistoče, zato je pomembno, da jih menjate pogosto. Pri pranju pa raje uporabite le odstranjevalec neprijetnih vonjav in ne mehčalca, saj slednji lahko pusti na blagu ostanke, ki zamašijo vaše pore in poslabšajo akne ali celo sprožijo izbruh aken. 

Splača se vam kupiti strgalo za jezik

Bele obloge na vašem jeziku so bakterije, ostanki hrane in mrtve celice. Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da bodo s strgalom za jezik vaša usta veliko čistejša in zadah bolj svež. Po redni uporabi lahko občutite tudi boljši okus hrane. 

Spite brez spodnjega perila

Sliši se nenavadno, vendar lahko spanje brez spodnjega perila pripomore k boljšemu zdravju. Posebno ženske, ki so bolj nagnjene k raznim vnetjem, se le-tem lahko izognejo že, če pustijo svojim intimnim predelom malce "zadihati". Enako velja za moške. Poleg tega se boste počutili veliko udobneje, ko vas ponoči ne bo nič tiščalo in oprijemalo. 

Črn čaj za stopala

Svojim stopalom privoščite kopel s črnim čajem, ki bo ubila bakterije in zmanjšala pore ter posledično preprečila potenje in neprijeten vonj. Splača se poskusiti. 

Namig: Proti neprijetnemu vonju bodo pomagale tudi bombažne nogavice (namesto nogavic iz drugih materialov). 

Kdaj ste se umili za ušesi?

Ušesa verjetno redno čistite, kaj pa predel za njimi? Tu tam se nabere olje in sebum, v kombinaciji z nečistočami in znojem pa lahko oddajate neprijeten vonj. Vsak dan očistite tudi ta predel. 

Uporabljajte zobno nitko VSAK DAN 

Tisti slab jutranji zadah je lahko tudi posledica neuporabe zobne nitke. Prav tako je to lahko rešitev, če se s tem spopadate čez dan. Hrana, ki se zatakne za zobmi, hitro zgnije in povzroči slab zadah, kljub temu da ste si umili zobe. Vzemite si tistih nekaj minut in zobe očistite še z nitko.

Za intimne predele samo voda

Nasvet velja za oba spola, ženske pa se še posebej zavedajte, da ni potrebe po uporabi dišečih intimnih mil, saj ima vagina lastnost, da se očisti sama. Izdelki jo lahko izsušijo in porušijo pH. Dovolj je izpiranje z mlačno vodo, poleg tega se izognite dišečim vložkom in tamponom, ki lahko dražijo kožo. Izbirajte naravne materiale.