Skriti ključ do vitke postave: toliko bi morali hoditi na dan, če hujšate

20. 4. 2024
Deli
Skriti ključ do vitke postave: toliko bi morali hoditi na dan, če hujšate (foto: Profimedia)
Profimedia

Vam lahko tako preprosta aktivnost, kot je hoja, zares pomaga pri izgubljanju kilogramov? Poglejmo. 

Hoja je kot aktivnost podcenjena, saj lahko pokurite kar nekaj kalorij in naberete "aktivne minute", ki jih potrebujete vsak dan. Pomaga izničiti škodo več urnega sedenja in je odlično dopolnilo redni vadbi. Poleg tega jo lahko vključite v vsak del dneva: zjutraj, če se sprehodite do kakšne avtobusne postaje dlje, ko odidete po opravkih peš, kadar se sprehodite na pijačo s prijateljem ... In morda vam celo pomaga pri hujšanju. 

Zakaj bi bilo dobro, da v proces hujšanja vključite hojo?

Pomaga pri kurjenju kalorij

Hoja vam lahko pomaga pri kalorijskem deficitu, ki ga morate ustvariti med hujšanjem. To na kratko pomeni, da mora telo porabiti več kalorij, kot jih v dnevu vnesete s hrano. S hojo ne boste pokurili toliko kalorij kot npr. s tekom, vadbo moči ali drugo kardio vadbo, a vseeno šteje! Vse je bolje kot nič, in če izkoristite 10 minut zjutraj za kratek sprehod do službe in popoldne dodatke kakšnih 20 minut hoje, boste nabrali lep izkupiček. 

Lažje se znebite maščobe

Veliko lažje je nabrati nekaj maščobnih obročkov, kot se jih znebiti. No, ne prenaglite se, z enim sprehodom jih žal ne boste izgubili, lahko pa to pospešite z redno hojo. Poskusite in na urnik vmestite redne pol urne ali enourne sprehode in opazujte, ali se kaj spremeni. 

Manj se utrudite

Za razliko od teka, vaj in vadbe, ki jo imate na urniku, lahko hodite dlje in boste manj utrujeni. To je seveda odvisno od tempa hoje in tega, ali hodite po ravnem ali v klanec, a kljub temu lahko aktivnost izvajate dlje časa in ste ob tem manj utrujeni, telesu povzročite manj stresa, vložite manj napora ... To je odlično za vse, ki želijo preiti iz sedečega v aktivnejše življenje in začeti hujšati na varen način. 

Prijazna do telesa

Pri vsaki aktivnosti, ki jo izberete, morate biti previdni. Z nepravilno izvedbo vaj ali preveč agresivno in intenzivno vadbo se lahko poškodujete ali telesu povzročite prevelik stres. Upoštevajte tudi, da potrebujete dneve za počitek. Če trenutno npr. telovadite dvakrat ali trikrat tedensko, bi dodatna vadba izčrpala vaše telo, medtem ko hoja tega ne bo povzročila in je odličen način, da ste aktivni čez cel dan. 

Preverite še:

Koliko časa morate hoditi, da bi shujšali?

Čas vaših sprehodov je odvisen od več stvari. Razmislite, kako fit ste trenutno, koliko kalorij približno zaužijete čez dan, kako izgleda vaša vadbena rutina in ali jo sploh imate? Če želite izgubiti težo, boste poleg hoje potrebovali redno, daljšo in intenzivno vadbo. Takšno, ki pospeši vaš utrip. Obrnite se na trenerja, ki vam bo znal svetovati glede kardio vadbe in vadbe moči. Samo hoja ni dovolj, da bi naredili večjo spremembo, je pa odlična pika na i vaši vadbeni rutini. 

Koliko minut je torej magičnih za izgubo teže? Pravzaprav vam to ne bo znal nihče povedati. Najlažje boste izvedeli sami. Kako? Za začetek vsaj trikrat tedensko hodite po 20 minut in po nekaj tednih preverite, ali ste izgubili kakšen centimeter ali pol kilograma. Preverite tudi, ali je to za vas lahka aktivnost, vas sploh utrudi? Če je odgovor ne, potem povečajte sprehode na 30 minut. Stopnjujte tudi intenzivnost hoje in začnite hoditi v klanec, ko boste pripravljeni.

Hojo lahko vključite v svoj dan, tudi če ne hujšate. S tem boste lažje obvladovali stres, poskrbeli za splošno zdravje (srčno-žilni sistem, meje holesterola, zdravje možganov), zaradi hormonov sreče boste bolje razpoloženi ... 

Viri: Eat this

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič