Ste med njimi tudi vi? Ljudje s temi krvnimi skupinami najtežje izgubijo kilograme

28. 11. 2023
Deli
Hujšanje je lahko problematično tudi zaradi določenih krvnih skupin. (foto: Profimedia)
Profimedia

Nekateri ljudje brez problema shujšajo, medtem, ko se drugi vrtijo v začaranem krogu neprestanih diet, vadb in neuspešnih poizkusov hujšanja. 

Če ste tudi vi med tistimi, za katere se zdi hujšanje skoraj misija nemogoče, se razlog lahko med drugim skriva tudi v vaši krvni skupini. Nutricionistka Seema Khanna pojasnjuje, da imajo ljudje s krvno skupino AB + ali AB – nekoliko več problemov pri odpravljanju odvečnih kilogramov.  

Kje se skriva vzrok za težjo ali lažjo izgubo odvečnih kilogramov?

Razlog, da ljudje s krvno skupino AB + ali AB – težje shujšajo, se skriva v tem, da težje spremenijo svoje navade glede prehrane. Drugače je pri ljudeh s krvnima skupinama O+ in B+, ki se lažje znebijo nezaželenih maščobnih oblog.

Ljudje s krvno skupino B + imajo višjo bazalno stopnjo metabolizma (BMR), zaradi česar težko pridobijo na teži, še pojasnjuje dr. Seema. Če ste oseba s krvno skupino A, pa je odvisno od vaše genetike, če ste bolj dovzetni za pridobivanje teže ali ne.  

Naturopat Peter J. D'Adamo je ustvaril dieto za vsako krvno skupino. Trdi, da hrana, ki jo zaužijemo, reagira z našo krvjo. Priporoča dieto za vsako krvno skupino, med drugim tudi v izogib razvoju različnih bolezni. Z upoštevanjem tovrstnega prehranskega načrta za vsako krvno skupino naj bi se zlahka dosegla željena teža, boljše počutje, prebava in daljša življenjska doba. 

Dieta za vsako krvno skupino

D'Adamova teorija sicer izvira iz predpostavke o tem, da so se krvne skupine med evolucijskim razvojem razvijale v časovnem zaporedju. Krvna skupina 0, ki velja za najstarejšo, naj bi nastala v obdobju lovstva in nabiralstva, ko so se ljudje prehranjevali pretežno z mesom, torej visoko beljakovinsko prehrano. V zvezi s tem, D'Adamo ljudem s krvno skupino 0 priporoča meso, ribe z zelenjavo, sadje ter čim manj stročnic, žit in izdelkov iz mleka.

Skozi obdobje kmetijskega razvoja se je razvila krvna skupina A, za katero D'Adamo svetuje pretežno vegetarijansko prehrano, ki je polna zelenjave, sadja, žit, stročnic, ter brez ali z izjemno majhno količino mesa in mlečnih izdelkov.

Še nekaj časa kasneje se naj bi po mnenju nutricionista pojavila krvna skupina B, ki je značilnejša za nomade in govedorejce. Tovrstna prehrana je bila bogata z mesom, jajci, mlečnimi izdelki. Ljudem s krvno skupino B priporoča uživanje veliko zelenjave in sadja, izogibajo pa se naj žitaricam.

Po navedbah D'Adama, se je sčasoma z mešanjem populacij razvila krvna skupina AB, zato ljudem s tovrstno krvno skupino svetuje združevanje obeh diet, A in B, v katere pa se vključijo tudi ribe in morski sadeži. 

Vir: vecernji.hr, vizita.si

Morda bi vas zanimala tudi ta HIIT vadba brez poskokov:

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger