Imate na jeziku bele lise? Tu so načini, kako se jih znebite

Imate na jeziku bele lise? Tu so načini, kako se jih znebite (foto: Profimedia) Profimedia
10. 3. 2023

Poglejte se v ogledalo in si pokažite jezik. Je bele barve? Potem je potreben čiščenja. 

Rdeče obarvan jezik je znak, da dobro skrbite za svojo ustno higieno. Kadar se na njem pojavijo bele ali rumenkaste obloge, je to lahko znak različnih dejavnikov, od slabe ustne higiene do kajenja, genetike, kofeinskih pijač ... 

Vsekakor je dobro, da jezik tako kot zobe redno čistite. S tem boste poskrbeli, da v vaši ustni votlini ne bo preveč bakterij in da boste imeli svež zadah. Pa veste, kako očistiti jezik? Tu je nekaj načinov, ki jih lahko uporabite: 

Slana voda

Ta pripravek naredite sami doma: žličko soli vmešajte v kozarec tople vode. Vodo grgrajte vsaj 30 sekund in jo nato izpljunite. Slana voda ima antiseptične lastnosti, ki lahko pomagajo uničiti bakterije v ustih. A enkratni poskus ne bo dovolj, pri tem morate biti dosledni. 

Če vam ni do grgranja slane vode, imate na voljo še nekaj načinov čiščenja jezika. 

Založite se s probiotiki

V svoj hladilnik postavite jogurte in kefir. Jezika ne čistite le v kopalnici, pač pa tudi v kuhinji in kadar ste lačni. 

Probiotiki namreč pomagajo ohranjati ravnovesje bakterij v ustih in zmanjšajo nastanek slabih bakterij, zaradi katerih nastanejo bele obloge na jeziku. 

Grgranje kokosovega olja

Grgranje kokosovega olja poteka tako, da si v usta zlijete žlico olja in ga grgrate 15 minut ter nato izpljunete. S tem naj bi odstranili bakterije in druge nečistoče z jezika ter dobili lepo rdečo barvo jezika, ki nakazuje na dobro higieno. 

Soda

Soda se ne uporablja le za peko, pač pa tudi za čiščenje in ustno higieno. Pomaga nevtralizirati kislino v ustih in prepreči nalaganje slabih bakterij. 

Sodo zmešajte z malo vode, da dobite gosto pasto. Z njo nežno umijte jezik in se nekaj več časa zadržite tam, kjer so obloge izrazitejše. 

Strgalo za jezik

Ta način vam bo morda predlagal tudi zobozdravnik: omislite si strgalo za jezik. Lahko ga kupite v lekarni ali bolje založenih trgovinah. S strgalom nežno postrgajte jezik in se znebite belih oblog. Nič hudega, če prvič ne boste odstranili vseh. Izvajajte to redno, pa bo vaš jezik kmalu rdeč. 

Vir: Danas.rs

Preverite še jutranje navade Nine Gaspari, ki je strastna zagovornica lovljenja ravnotežja med delom in prostim časom. Vprašali smo jo, kaj počne zjutraj.

Predstavila je kar nekaj (nenavadnih) navad, ki jih lahko postopno vpeljete tudi v svoja jutra in pokazala pripomočke, ki jih pri tem uporablja. Seveda izberite tiste navade, ki vam ustrezajo, nikakor pa ne potrebujete vseh. Kot pravi Nina: "Ni formule, ki bi veljala za vse. Sestavi takšno, ki bo delovala zate."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aktivni.si (@aktivni.si)

Ste že prisluhnili najnovejši epizodi podkasta?

Mag. inž. prehrane Jernej Ogrin razkriva vse, kar morate vedeti o hujšanju in zdravi prehrani: