Jabolčni kis zavira željo po sladkem in pomaga pri hujšanju. Preberite, kako!

Jabolčni kis zavira željo po sladkem in pomaga pri hujšanju. Preberite, kako! (foto: profimedia) profimedia
30. 4. 2021

Jabolčni kis ima mil in rahlo sladek okus ter veliko blagodejnih učinkov.  Zaradi številnih zdravilnih učinkov se že več tisoč let uporablja tudi v zdravstvene namene. 

Med drugim jabolčni kis pomirja boleče grlo ter srbečo kožo, pomaga pri zdravljenju sinusnih in pljučnih vnetij. Ker topi maščobe v telesu in zavira željo po sladkarijah, mastni in slani hrani, je tudi odlično sredstvo za pomoč pri hujšanju. 

Kakšne dobre učinke še ima?

Lepa koža

Kadar je koža problematična in polna mozoljev, je jabolčni kis dobra izbira. Naša koža je namreč prekrita z zaščitnim kislinskim plaščem in pri čezmerni uporabi mila in losjonov kožo izsušimo, postane groba in ranljiva za napad bakterij, ki zamašijo pore in povzročajo mozolje. Z jabolčnim kisom lahko ta kisli zaščitni plašč kože spet okrepimo.

V ta namen zmešamo jabolčni kis z destilirano vodo v razmerju 50 : 50, dobljeno tekočino kanemo na vatno blazinico in z njo kožo zjutraj in zvečer nežno osvežimo. Pri tem pazimo, da kis ne pride v oči.

profimedia
Zavira lakoto in topi maščobe

Jabolčni kis krepi tudi imunski sistem in preprečuje napade volčje lakote. Najbolje je, da zjutraj na tešče popijete mešanico dveh žlic jabolčnega kisa z malo vode. Ta rutina vsakemu pomaga ohranjati zdrav prebavni sistem in na visoke obrate pognati presnovo maščob.

Poleg tega jabolčni kis uravnava raven sladkorja v krvi, kar pomeni, da preprečuje napade hude lakote in napolni telo z vitamini, mikroelementi in minerali.

profimedia
Ustavlja bakterije

Za piko na i jabolčni kis deluje tudi antibakterijsko, kar pomeni, da zaustavlja razmnoževanje bakterij. Če ga pijemo, lahko denimopomagamo pri izboljšanju vnetja mehurja in pospešimo zdravljenje odprtih ran.

Zunanja uporaba jabolčnega kisa pa pomaga pri zelo smrdečem znoju, pikih mrčesa in sončnih opeklinah. V ta namen prizadeto mesto namažemo z nerazredčenim kisom, medtem ko si v pomoč pri zelo močnem znojenju stopal ali pri glivicah na nohtih pripravimo 15-minutno kopel, kjer kis razredčimo z vodo v razmerju 1 : 4.

profimedia
Uredi prebavo

Jabolčni kis deluje antibakterijsko, zato preprečuje, da bi se v črevesju preveč razmnožile slabe bakterije. Za čiščenje črevesja ga je treba piti redno, hkrati pa bomo poskrbeli tudi za prebavne težave, kot sta zaprtje in napihnjenost. Kar zadeva prebavo, pa kisu pripisujejo številne druge prednosti, tako naj bi pomagal pri zgagi in refluksu, uravnaval količino kisline v želodcu, imel naj bi tudi razstrupljevalne učinke.