Kaj imajo s hujšanjem opraviti hormoni? (Pravzaprav vse)

Kaj imajo s hujšanjem opraviti hormoni? (Pravzaprav vse) (foto: Profimedia) Profimedia
21. 2. 2022

Vedno se lotevate hujšanja, nikoli pa ne uredite hormonov. Po vsej verjetnosti je to razlog, da z rezultati niste zadovoljni. 

Na začetku naj povemo, da težo nadzoruje veliko več hormonov, kot jih bomo našteli. Dodajamo tudi predlog, kako jih lahko uredite. Hujšanja pa se lotite raje kot prenovo življenjskega sloga, ki ga boste lahko živeli vsak dan, ne da bi stradali ali čutili, da ste za kaj prikrajšani.

Zato raje ustvarjajte zdrave navade, kot da bi 14 dni jedli eno in isto pa še to v premajhnih količinah ... S tem si boste mimogrede naredili veliko škode. 

Na katere hormone morate biti pozorni, če želite izgubiti kilograme, ali če teža neprestano niha?

INZULIN

Glavni namen inzulina je, pomagati celicam procesirati sladkor, da se ta lahko pretvori v energijo. Hormon je odgovoren tudi za shranjevanje maščobe v telesu, zato bi se morali, če želite izgubiti kilograme, izogibati sladkorju. Tako boste ohranjali optimalno raven inzulina v telesu. 

LEPTIN

Leptin izločajo bele maščobne celice, njegova naloga pa je nadzorovati lakoto, tako da posreduje signale delu možganov, imenovanemu hipotalamus. Odsotnost ali neobčutljivost na ta hormon, zato privede do nenadzorovanega vnosa hrane in posledično debelosti. 

Če želite nadzorovati raven leptina, morate zmanjšati mastno in sladko hrano. 

GRELIN

Še en hormon, ki vpliva na hipotalamus in povečuje občutek lakote, natančneje, določa, kdaj ste lačni. Ko ravni hormona upadejo, telo ne razume, kdaj potrebuje hrano in kdaj ne, kar ustvari zmedo. Če pride do tega, je najbolje, da pazite na vnos beljakovin, da grelin pride spet v ravnovesje. 

KORTIZOL

Znan je tudi kot stresni hormon, izločajo pa ga nadledvične žleze. Ko ga je v telesu preveč, posežete po mastni hrani in kilogrami hitro narastejo. Logičen zaključek je, da morate paziti, da je hormon vedno v ravnovesju. To storite z urejenim spalnim ritmom, rednim sproščanjem, fizično aktivnostjo, puščanjem službe v službi, ob početju stvari, ki jih imate radi ...

ESTROGEN

Če imate preveč estrogena ali če ga imate premalo, to občutite kot povečanje teže. Da bi ga normalizirali, povečajte vnos vlaknin in križaste zelenjave (brokoli, zelje, ohrovt, cvetača ...)

Povzeto po Stylecraze