Je ravno vaša krvna skupina najbolj odporna na bolezni? Preverite!

Je ravno vaša krvna skupina najbolj odporna na bolezni? Preverite! (foto: Profimedia) Profimedia
28. 10. 2022

Kaj imajo z zdravjem opraviti krvne skupine?

Veste, katero krvno skupino imate? To lahko veliko pove o zdravju in o tem, ali ste odpornejši na nekatere bolezni, oziroma imate zanje manjše tveganje. Poglejte, ali gre ravno za vašo krvno skupino. 

Pravzaprav ni krvne skupine, ki bi bila odpornejša na prav vsa zdravstvena stanja, vendar ena prednjači pred drugimi: krvna skupina 0. Jo imate? Potem imate manjše tveganje za ... 

Srčne bolezni

Strokovnjaki si niso jasni, zakaj ima krvna skupina 0 manjše tveganje za obolenje za srčnimi boleznimi, sklepajo pa, da je to zaradi manjše možnosti za visok holesterol in krvne strdke. 

Stres 

Ta krvna skupina naj bi se bolje spopadala s stresom kot ostale, saj nima veliko kortizola (stresnega hormona) že v telesu, kot ga ima npr. skupina A. 

Življenjska doba

Osebe s krvno skupino 0 naj bi živele nekoliko dlje. To naj bi se zgodilo, ker imajo manj tveganja za srčno-žilne bolezni in se bolje spopadajo s stresom. 

Spomin

Več težav s spominom naj bi imela krvna skupina AB, skupina 0 pa jo je tudi tukaj dobro odnesla. 

Rak

Osebe s to krvno skupino, naj bi imele manjše tveganje za nekatere vrste raka: rak želodca in trebušne slinavke. 

Avtoimunske bolezni, pri katerih gre za prekomerno delovanje imunskega sistema, pa naj bi se pri krvni skupini 0 pojavile pogosteje kot pri ostalih. 
Vse našteto seveda ne pomeni, da ljudje s krvno skupino 0 ne bodo nikoli zboleli, ampak le, da imajo nižje tveganje za nekatere bolezni. 

Zakaj naj bi bila krvna skupina 0 najbolj zdrava?

Ljudje s to krvno skupino naj bi bili bolj zdravi kot tisti z drugimi krvnimi skupinami. Znanstveniki so prepričani, da je temu tako, ker njihova kri vsebuje manj molekul, ki bi lahko povzročile strjevanje in posledično možgansko ali srčno kap. Dejavniki tveganja za bolezni srca in ožilja pogosto vodijo tudi v duševne bolezni, in ker ima skupina 0 majhno tveganje za te bolezni, naj bi bile osebe bolj zdrave tudi na duševnem področju. 

Kot zanimivost naj povemo, da ima največ Slovencev krvno skupino A – približno 40 odstotkov. Nekaj manj jih ima krvno skupino 0, B je okoli 15 odstotkov, AB pa je izjemno redka, ima jo le 7 odstotkov ljudi. Rh-D pozitivnih oseb je 83 odstotkov, Rh-D negativnih pa 17.

Ste že slišali za dieto po krvnih skupinah? Žal ni znanstvenih dokazov, da takšna dieta deluje, poleg tega predvideno prehranjevanje po njej ne sledi osnovnim načelom zdravega prehranjevanja, ki so raznolikost, zmernost in uravnoteženost. Dieta po krvnih skupinah tako tistim s krvno skupino A ne prinaša dovolj proteinov, medtem ko je pri ljudeh s krvno skupino 0 vnos proteinov čezmeren. To slednje lahko vodi v povišan holesterol, ki povečuje možnost za srčna obolenja.

Diete zato nikakor ne priporočamo. Za prehranske nasvete se raje obrnite na prehranskega strokovnjaka in zdravnika.