Preobremenjena jetra: 7 znakov, ki opozarjajo na to, da vaša jetra potrebujejo razstrupljanje

30. 3. 2024
Deli
Presežek toksinov in težkih kovin v telesu, lahko jetra zelo obremeni. Posledično se pojavi utrujenost. (foto: Profimedia)
Profimedia

Pomladanski čas je zaradi cikla narave in novih začetkov, naklonjen razstrupljanju telesa. Pri tem imajo bistveno vlogo tudi jetra. 

Jetra imajo namreč kot eden izmed najpomembnejših organov v telesu med drugim osrednjo vlogo pri razgradnji hranil iz hrane v energijo, razstrupljanjem krvi, filtriranjem toksinov in uravnavanjem ravni sladkorja v krvi.  

Da svoje številne vloge lahko opravljajo nemoteno, morajo biti pretočna in zdrava. Če so morda vaša jetra preobremenjena in potrebujejo razstrupljanje, vam to pokažejo znaki, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju.

Ne spreglejte:

Znaki, ki kažejo, da jetra potrebujejo razstrupljanje

1. Utrujenost

Presežek toksinov in težkih kovin v telesu lahko jetra zelo obremeni. Posledično se pojavi utrujenost, saj preobremenjena jetra težko nemoteno opravljajo svoje delo, pravi strokovnjak za gastroenterologijo in hepatologijo, Dr. Pawan Rawal.

2. Prebavne težave

Prebavne težave lahko nastanejo iz več razlogov, ki niso vedno povezani z zaužito hrano. V kolikor prihaja do težav z jetri, lahko to povzroči tudi moten proces nastajanja žolča, kar lahko povzroči zaprtje, napihnjenost ali drisko.  

3. Temen urin

Barva urina postane temnejša, če ste pozabili na ustrezno hidracijo. Temen urin pa lahko nakazuje tudi na težave z jetri, saj povečana raven bilirubina lahko povzroči, da urin potemni.

4. Porumenelost kože in oči ter težave s kožo

Porumenelost kože in oči prav tako kaže na poškodbo jeter. Običajno je posledica presežka bilirubina, ki je rumenkasto barvilo, ki nastane pri razgradnji rdečih krvničk. Motnje v delovanju jeter se lahko kažejo tudi na koži in sicer v obliki izpuščajev, aken in srbeče kože, kar je posledica kopičenja toksinov.  

5. Nepojasnjena izguba telesne teže in zadrževanje tekočine v telesu

Telo lahko v primeru preobremenjenih jeter težko predela hranilne snovi, kar povzroči moteno presnovo. To privede do šibkosti in nenadne izgube telesne teže. Ob preobremenjenih jetrih se lahko prične zadrževati voda v telesu, kar povzroči otekanje v različnih predelih kot so trebuh ali noge.

6. Nihanje razpoloženja

Povečanje toksinov ima mnoge negativne učinke na zdravje, med katerimi je tudi vpliv na na ravnovesje nevrotransmiterjev, pravi doktor Rawal. Posledično lahko nastaja nihanje razpoloženja in razdražljivost.  

7. Slabši apetit

Motnje v delovanju jeter lahko povzročijo težavno absorpcijo hranil in povzročijo zmanjšan apetit ali pa celo pomanjkanje le-tega.  

Kako se lotiti razstrupljanja?

Dr. Pawan Rawal, pravi, da je za razstrupljanje jeter je v prvi vrsti potrebno vpeljati nekaj zdravih življenjskih in prehranjevalnih navad. Lahko se poslužite naslednjih načinov:    

  • Poskrbite za zadostno pitje velike količine vode, kar bo pomagalo pri čiščenju toksinov iz jeter in ledvic.
  • Izbirajte uravnoteženo prehrano, z zadostno mero raznolike zelenjave, sadja, pustih beljakovin in zdravih maščob.    
  • Zmanjšajte ali izločite uživanje alkohola.   
  • Izogibajte se ultra predelani hrani, ki ima veliko vsebnost sladkorja, nezdravih maščob in aditivov, saj obremenjuje jetra.      
  • Uvedite redno telesno aktivnost, ki pomaga zdravju in pri presnovi ter razstrupljanju jeter.
  • Zagotovite si kvaliteten spanec, saj se ponoči telo regenerira.  
  • Omejite izpostavljenost toksinom iz okolja in kemikalijam, kot je cigaretni dim.

Debelost in odvečna telesna maščoba lahko povečata tveganje za preobremenjenost jeter, zato skušajte s prehrano in telesno vadbo ohranjati zdravo telesno težo ves čas, še predlaga strokovnjak. 

Vir: healthshots.com

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ