Jetra - kaj jih ščiti in kaj jim škoduje

6. 6. 2010

Jetra, kemijski laboratorij pod desnim rebrnim lokom, je zamaščen že pri vsakem tretjem odraslem. Krepka hrana, preveč alkohola in dolgo sedenje. Vsa ta udobnost ne vpliva dobro na jetra.

Strokovnjaki svarijo, da je skoraj pri vsakem tretjem odraslem žleza že okvarjena. Težava je v tem, da organ pod desnim rebrnim lokom ne pozna bolečine. Najprej postanemo utrujeni, nato rumeni. Preberite si nekaj nasvetov, ki bodo koristili vašim jetrom.

Previdnost pri nevarnih boleznih

Preden s hranili bogata kri iz črevesja prispe do preostalih delov telesa, potuje prek dvernih ven skozi jetra. Tam se prestrežejo škodljive snovi, ki bi lahko povzročile okvare. Toda vedno pogosteje je ta naloga jeter otežena. Zunanji sovražniki, kot so virusi, bakterije, strupi iz živil in zdravila, kar 'obvisijo' v jetrih!

Pred hepatitisom A, t. i. potovalnim hepatitisom (med drugim ga lahko dobite tudi prek slabo očiščenih sredozemskih školjk), se lahko najbolje zaščitite s cepljenjem. Tudi pred povzročitelji hepatitisa B, ki se prenaša prek telesnih tekočin, vam je na voljo cepljenje. Proti hepatitisu C pa na žalost še vedno niso našli uspešne terapije.

Tu velja enako kot pri virusu HIV – zaščitite se s kondomi. Ne posojajte brivnikov, ščipalcev nohtov ali škarij za nohte, zobni ščetk in ustnih prh! Napredek: kombinacija interferona in ribavirina je pri dveh od treh pacientov ustavila napredovanje virusa!

Pomoč pri novi množični bolezni NASH

Dejanski problem so prosti radikali, ki ob napačni prehrani nastajajo v celicah jeter. Zaradi agresivnega kisika postanejo celične stene krhke, nato počijo in pustijo, da v medcelični prostor prodrejo vse maščobne in odpadne snovi, ki od tam naprej škodujejo sosednjim celicam.

Na srečo ostane število odmrlih in na novo ustvarjenih jetrnih celic dolgo časa uravnoteženo. Toda pri vsakem tretjem človeku NASH (nealkoholni steatohepatitis), nova bolezen blaginje, še napreduje: odmrli bioreaktorji se postopoma obnovijo z vezivnim tkivom.

Na koncu se lahko pojavi tudi nevarna ciroza ali pa celo rak.

Najpomembnejši pokazatelj bolezni je utrujenost. Prvi zanesljivi dokaz ponuja temeljita krvna sika, iz katere so razvidne povišane jetrne vrednosti. Z ultrazvokom lahko odkrijejo difuzno spremenjeno strukturo, ki bolj spominja na ledvica kot pa na izvorno gladka jetra.

Če kljub spremembam v prehrani in načinu življenja z več gibanja še vedno ne pride do padca ravni holesterola in krvnega sladkorja, je treba bolezen zdraviti z zdravili. Z njimi ponovno dosežemo normalne vrednosti – v primeru krvnih maščobd so to t. i. statini, pri krvnem sladkorju pa si pomagamo z inzulinom ali tabletami za zdravljenje sladkorne bolezni.

Preventiva pred črevesnim rakom ščiti tudi jetra

V Nemčiji vsako leto odkrijejo 5000 novih primerov raka na jetrih. Krivca sta pretežno kronično vnetje jeter in ciroza. K temu pa je treba prišteti še skoraj 12. 000 pacientov, ki jim je bil diagnosticiran rak debelega črevesja. Zaradi krvne gostote se pri vsakem četrtem kolon karcinomu pojavijo tumorski zasevki v jetrih. V tem primeru je preventiva pred črevesnim rakom najboljša možnost za preprečitev razvoja sekundarnega raka na jetrih.

To pomeni, da morate po 45. letu najmanj enkrat letno opraviti Hämoccultov test, od 55. leta pa si dajte enkrat letno narediti enteroskopijo. Če je prepozno za uspešno operacijo ali pa – v redkih primerih – za presaditev, pomagajo tudi različni nekirurški postopki zamrznitve ali visokofrekvenčnega toka.

Najdražji postopek je laser. Preko CTrentgenskega sloja se na tumor od zunaj namestijo tri specialna kanila. Nato uporabijo laser Nd:YAG, s katerim se zločesto tkivo segreje tja do 80 stopinj.

Tako boste pomagali jetrom, da ostanejo zdrava

Že od antičnih časov vemo, da se jetra obnavljajo. Znana je antična pripovedka o Prometeju, ki mu je orel vsak dan izkljuval jetra in ta so se vsak dan obnovila.

Pomembna samopomoč: spremenite prehranjevalne navade in dnevno zaužijte največ 30 odstotkov maščob, zato pa več ogljikovih hidratov, kot so testenine, krompir, zelenjava in sadje. Pomembna je tudi omejeno uživanje alkohola, saj ima tisti z visoki odstotkom ravno toliko kalorij kot maščoba. In ne pozabite na gibanje.

Jetra imajo težko nalogo

Medtem ko srce 'samo' črpa in pljuča 'le' dihajo, imajo jetra, poleg možganov, kar precej nalog: vse delce hrane spreminjajo tako, da jih lahko celice uporabijo, kot največja žleza telesa dnevno proizvedejo skoraj liter žolča, ki v črevesju razgrajuje maščobe, poleg tega pa so jetra tudi mesto razkrajanja postaranih rdečih krvnih telesc, hormonov in krvnih beljakovin. Številne strupene snovi se tu spremenijo v nenevarne.

Strokovnjaki svetujejo

Kakšna hrana koristi jetrom

Prizadeti tožijo nad slabim počutjem in trpijo zaradi pomanjkanja koncentracije. Pozneje se mogoče pridruži še lahen občutek pritiska v zgornje delu trebuha. Prav redki od obolelih jetrnih bolnikov čutijo bolečine! Kdor dnevno popije kozarec piva ali vina sicer še ni alkoholik, klub temu pa za svoja jetra ne naredi nič dobrega.

Gibajte se: če se ne gibljete, je vaša presnova počasna in mišice porabljajo le malo energije. Malo preveč pojeste in presežek že pristane v maščobni depojih – med drugim v jetrih.

Pegasti badlej pomaga

Čeprav kar naprej raziskujejo, do danes še vedno niso našli zdravila za zdravljenje jeter – kaj šele ciroze. Kot dokaj uspešna pa se je izkazala fitoterapija z izvlečkom pegastega badlja. Rastlina se je uporabljala za zdravljenje jeter že v antičnih časih.

T.silimarin nevtralizira jetrom škodljive presnovne končne produkte, obenem pa pospeši novo nastajanje jetrnih celic. Mešanica flavonoidov pomaga tudi pri napihnjenosti, zaprtju in hemeroidih.

Nove študije učinkovitosti pegastega badlja so pokazale, da so se ob terapiji povišane jetrne vrednosti zmanjšale za do 44 odstotkov. Težave s pritiskom v trebuhu in slabostjo so se celo prepolovile.

Odgovorite z DA ali NE:

1. V zadnjem tednu ni bilo dveh dni, ko ne bi spil/-a niti kapljice alkohola.

2. Rad/a jem meso in mesne izdelke, kot so klobase in salame.

3. Zdravnik je pri meni nedavno odkril povišan holesterol oz. me je kregal zaradi moje čezmerne telesne teže.

4. V zadnjem času sem pogosto brez vzroka utrujen/-a in brez volje, pogosto pa imam tudi težave s prebavo.

5. Rada jem sveže školjke in surovo meso.

Rezultati: Tudi če še niste opazili negativnih posledic, je tveganje zaradi vašega življenjskega stila povišano že pri enem odgovoru DA.

Namig: izvleček z visoko vsebnostjo artičok aktivira jetrno-žolčni sistem. Če ste odgovor DA dobili dvakrat, se zamislite nad nepravilno prehrano. Če vam bo uspelo spremeniti prehranjevalne navade, boste tudi zmanjšali obremenjevanje jeter. Pomagata vam lahko tudi izvleček pegastega badlja in občasen tridnevni post.