Kaj lahko pomenijo nenavadne bolečine v trebuhu?

Kaj lahko pomenijo nenavadne bolečine v trebuhu? (foto: Profimedia) Profimedia
26. 2. 2022

Tudi vi kdaj začutite nenavadne in nepojasnjene bolečine v trebuhu? Preverite, kaj lahko pomenijo in kdaj obiskati zdravnika!

Vnetje slepiča

Če se iznenada pojavi močna bolečina v trebuhu, je to lahko znak vnetja slepiča. Druge težave, ki ob tem nastopijo, so slabost, bruhanje, vročina ter prebavne motnje. V kolikor sumite na vnetje slepiča, nemudoma poiščite zdravniško pomoč.

Zaprtje

Tudi zaprtje lahko privede do bolečin v trebuhu. V kolikor je vaše odvajanje blata oteženo in boleče, poizkusite s spremembami v življenjskem slogu; poskrbite za zadostno gibanje ter uživanje tekočine in živil, bogatih z vlakninami.

Težave z žolčnikom

Če zaznate bolečine v trebuhu po težkih, mastnih obrokih, je možno, da imate težave z žolčnikom. Te se močno razlikujejo od posameznika do posameznika, zato je najbolje, da obiščete zdravnika, ki bo ocenil, kako hude so vaše težave in kako si lahko pomagate.

Srčni infarkt

Zelo resno stanje, ob katerem si morate takoj poiskati zdravniško pomoč. Srčni infarkt lahko spremljajo bolečine v zgornjem delu trebuha v kombinaciji s slabostjo.

Zastrupitev s hrano in alergije

Bolečine v trebuhu so lahko tudi znak zastrupitve s hrano ali alergij. V kolikor opažate bolečine v trebuhu po točno določenih živilih, se tem izogibajte oziroma obiščite zdravnika, ki vas bo napotil na ustrezne preiskave. Če pa sumite na zastrupitev s hrano se dobro opazujte in v primeru poslabšanja simptomov takoj obiščite zdravnika.

Dehidracija

Tudi, ko ne zaužijete dovolj tekočine, lahko pride do bolečin v trebuhu. Poskrbite, da v dnevu popijete dovolj vode - sploh ob fizičnih naporih.