Kaj vam pove barva menstruacije o vašem zdravju?

Kaj vam pove barva menstruacije o vašem zdravju? (foto: Profimedia) Profimedia
26. 9. 2017

Barva menstruacije je pomemben pokazatelj, kaj se dogaja z ženskim telesom in na splošno z zdravjem. Če do zdaj niste bili posebej pozorni, boste po tem članku zagotovo vsakič preverili, če je vse tako, kot mora biti.

Barva menstruacije lahko veliko pove o vašem zdravju. V bistvu še več kot to. Leta 2016 je namreč American College of Obstetricians and Gynecologists objavil poročilo, da naj bi bila barva menstruacije eden izmed vitalnih znakov, kot so krvni tlak, srčni utrip in telesna temperatura. 

Zakaj je barva menstruacije tako pomembna?

Poleg tega, da je lahko to znak, da ste noseči (tj. njena odsotnost), je menstruacija ključen pokazatelj zdravja hormonov – ki skrbijo za to, da vse od možganov do reproduktivnih organov deluje tekoče.

Ampak nekaj, kar je normalno za eno žensko, ni nujno normalno tudi za drugo, zato bodite pozorni na spremembe – še posebej, ko gre za barvo krvi menstruacije.

V nadaljevanju preberite, kaj vam barva krvi menstruacije pove o vašem zdravju.

Če je kri bolj rožnate (pink) kot rdeče barve, to pomeni …

... da je možno, da je nivo vašega estrogena nizek.

Še posebej, če je hkrati menstruacija bolj blaga kot ponavadi ali pa če ste navdušena tekačica, pravi dr. Margaret Romero, specialistka funkcionalne medicine.

Študije so pokazale, da lahko preveč naporne telovadbe zniža nivo estrogena, kar posledično privede do motnje v menstruaciji in včasih celo do njene izgube.

Čeprav se vam to ne zdi tako strašno (roko na srce, katera ženska pa si že kdaj ni zaželela, da bi menstruacija zavedno izginila), lahko nizek nivo estrogena, če ne naredimo nič v tej smeri, poveča tveganje za osteoporozo.

Če ste torej pred kratkim začeli trenirati za maraton ali pa se ukvarjati s športom oziroma se je intenzivnost treninga povečala, poleg tega pa ste opazili, da je menstruacija v zadnjem času nekako blažja in bolj bleda kot ponavadi, se posvetujte z zdravnikom.

Kot pravi dr. Margaret Romero, so lahko drugi "krivci" za bolj rožnato barvo menstruacije osiromašena prehrana, sindrom policističnih jajčnikov ali perimenopavza (obdobje pred menopavzo). V tem obdobju jajčniki proizvajajo manjšo količino estrogena, navadno se to zgodi 4–5 let pred menopavzo.

Če je kri videti vodena, obstaja možnost, da vašemu telesu …

... primanjkuje določenih hranil.

Ginekologija in porodničarka dr. Alyssa Dweck pravi, da je lahko zbledela, razredčena menstruacija simptom hude slabokrvnosti, še posebej, če opazite, da je krvi vedno manj takrat, ko bi jo moralo biti vedno več.

Spremljajte in če po dveh ali treh ciklih opazite, da se ni nič izboljšalo ter sumite, da bi lahko slabokrvnost bila vzrok, se posvetujte z zdravnikom o možnosti preiskave za primanjkovanje določenih hranil.

Da stvar postane še bolj zapletena: pomanjkanje železa je lahko posledica močne menstruacije. Študija je namreč pokazala, da je 27% opazovankam z močno menstruacijo primanjkovalo železa, kar 60% pa jih je bilo slabokrvnih.

Če torej v manj kot eni uri "napolnite" cel tampon ali vložek, se ponoči večkrat zbudite, da ga zamenjate ali pa se pogosto počutite utrujeno, pojdite k zdravniku, da preveri vsebnost železa v vaši krvi.

Če je kri temno rjava …

... imate verjetno le nekaj "postane" krvi, ki se je šele zdaj izločila.

Ne skrbite, to je popolnoma normalno. Kot pravi dr. Alyssa Dweck: "Nismo prepričani, zakaj se to dogaja, ampak včasih kri ostane dalj časa v maternici in se kasneje izloči. Zaradi tega ima na voljo veliko časa, da oksidira in to je razlog, da je videti rjave oziroma skoraj črne barve."

Če je kri videti kot rdeča marmelada s strdki vmes, imate verjetno …

... nizko raven progesterona in visoko raven estrogena.

Čeprav je nekaj strdkov normalno, pa večji lahko nakazujejo na resno hormonsko neravnovesje, pravi dr. Alyssa Dweck.

Dr. Margaret Romero v tem primeru priporoča, da zmanjšate vnos mlečnih izdelkov, soje in sladkorja ter opazujete, če se bo stanje izboljšalo.

Druga možnost so maternični fibroidi. Najpogosteje so benigni, vendar pa lahko povzročajo močno bolečino. Če torej sumite na to, pojdite k zdravniku, da vam naredi ultrazvok.

Če je kri mešanica sive in rdeče, je možno, da imate …

... okužbo, kot je na primer spolno prenosljiva bolezen.

Najverjetneje bo tudi vonj krvi precej drugačen, zato je najbolje, da greste na testiranje, da si zagotovite pravilno zdravljenje.

Vendar pa dr. Alyssa Dweck pravi, da ženske, ki so doživele spontani splav, včasih opazijo sive delčke tkiva. Če tudi pri vas obstaja možnost nosečnosti ali spontanega splava, nujno in takoj pokličite svojega zdravnika!

Če je kri svetle brusnično rdeče barve, imate najverjetneje …

... zdravo in redno menstruacijo.

Še enkrat: "moje" normalno ni nujno tudi "tvoje" normalno, ampak splošno rečeno dosledna svetlo rdeča barva menstruacije, ki je malo podobna brusničnemu soku, je znak, da vse "dela" tako, kot mora.

Na tem mestu si zdaj na glas obljubite, da boste vsak mesec dosledno preverili, kaj vam sporoča kri vaše menstruacije in vse bo v najlepšem redu.

Prirejeno po: womenshealthmag.com

Preberite še: Je res, da med menstruacijo ženske ne smemo telovaditi? (odgovor zdravnice)

Priporočamo tudi: RAZBIJAMO MITE: Resnica o dieti po krvnih skupinah je takšna (in nič drugačna)!