Kako nižje temperature vplivajo na zdravje srca?

19. 11. 2023
Deli
Nizke temperature lahko vplivajo tudi na naše zdravje. (foto: Profimedia)
Profimedia

Ste vedeli, da vreme lahko vpliva tudi na vaše zdravje? Preverite, kaj hladnejše temperature pomenijo za vaše srce in ožilje.

Zima že trka na vrata in zdi se, da so hladnejše temperature nastopile praktično čez noč. Vremenske spremembe pa imajo tudi vpliv na vaše zdravje.

Kako mraz vpliva na zdravje?

Morda ste že slišali, da nižje temperature lahko koristijo zdravju. Sploh tuširanje ali kopanje v mrzli vodi je v zadnjih letih pravi trend in številne raziskave so že pokazale blagodejne učinke takih aktivnosti.

Ob tem pa je potrebno poudariti, da je mraz za nekatere nevaren. Ker pripomore k zožanju krvnih žil, lahko privede tudi do nekaterih težav. V primeru koronarne bolezni se ta lahko poslabša zaradi nižjih temperatur, pride lahko tudi do srčnega infarkta, opozarjajo na portalu n1info.hr.

Ker prizadene tudi možganske žile, je v določenih primerih lahko dejavnik tveganja za možgansko kap.

Hladno vreme lahko poslabša tudi simptome kronične obstruktivne pljučne bolezni ali astme, a pljučnim bolnikom po drugi strani lahko škodijo tudi vročina in vlaga.

Mraz in krvni tlak

Nizke temperature lahko pripomorejo tudi k povišanemu krvnemu tlaku. To je lahko problematično za posameznike, ki že imajo povišan krvni tlak, zato je za take ljudi še posebej pomembno, da svoj krvni tlak merijo in tako hitro opazijo morebitno zaskrbljujoče spremembe.

Vremenske spremembe lahko občutimo vsi, a največjo težavo predstavljajo za kronične bolnike. Če tudi sami opažate, da se zaradi hladnega vremena vaši simptomi slabšajo, se posvetujte z zdravnikom, ki vam bo po potrebi prilagodil zdravljenje.

Vir: n1info.hr

Morda bi vas zanimal tudi podkast s Karin Velikonja

Strokovnjakinja na področju obrazne vadbe pojasnjuje, zakaj pride do podočnjakov in zabuhlosti obraza, kaj se zgodi, če uporabljamo botoks, kako okrepiti mišice obraza ter še veliko več.