Kako optimizem pripomore k vašemu zdravju?

Kako optimizem pripomore k vašemu zdravju? (foto: profimedia) profimedia
2. 5. 2019

Optimistično mišljenje ne vpliva le na vaše dobro počutje, ampak ima kar nekaj vplivov tudi na zdravje. Preverite, katere in se trudite misliti pozitivno!

Depresija in anksioznost

Optimizem opredeljuje, kako se bomo odzvali v stresnih situacijah. Bomo reagirali z jezo in obupom ter kasneje čutili napetost, ali bomo razmišljali o rešitvi? Optimisti se bodo po vsej verjetnosti izognili depresiji in anksioznosti, potem ko bodo izpostavljeni negativnim ljudem in stvarem. Optimizem povezujemo tudi z občutkom neranljivosti, kar lahko v ključnem trenutku prinese pogum in okrepljeno samozavest ter tako zmanjša anksioznost oziroma prepreči, da bi do nje sploh prišlo.

Manj stresa

Ko govorimo o stresu, ima pozitivno mišljenje veliko vlogo pri zmanjševanju le-tega. Optimističen posameznik bo v stresni situaciji pričel iskati rešitev ali pa se ji bo v celoti ognil, ker ne bo razmišljal o najslabših možnih scenarijih.

Po drugi strani pesimistični ljudje privlačijo težave oziroma jih vidijo tudi tam, kjer jih ostali ne. Posledično so več časa pod stresom, kar telo izčrpa in lahko pelje celo v izgorelost. Nagnjeni so tudi k depresiji in anksioznosti.

Boljša skrb zase

Optimistični ljudje naj bi namenili več časa za skrb zase kot pesimistični. Več smisla vidijo v tem, da pripravijo zdrave obroke, se redno gibljejo in si vzamejo trenutek za sproščanje, ko ga potrebujejo. Pesimisti pogosto razmišljajo v slabi smeri. Ko je čas za trening, bi na primer lahko pomislili, da se tako ali tako ne bodo morali znebiti odvečnih kilogramov ali osvojiti dobrega rezultata na maratonu, zato se ne splača truditi. Podobno se dogaja tudi na drugih področjih, zato posledično ne poskrbijo zase.

Nižji pritisk

Optimistično usmerjeno vedenje lahko pomaga znižati ali ohraniti zdrav pritisk, saj telo ni nenehno izpostavljeno stresu. Visok krvni tlak lahko privede do kapi, saj oslabi žile v možganih, jih stanjša in lahko celo privede do tega, da prepuščajo kri.

Občutek uspešnosti

Optimistični ljudje imajo občutek, da so uspešni, ko dosežejo cilje, ki si jih zastavijo. Bolj verjetno bodo tudi vztrajali do konca, tudi če na poti naletijo na oviro. Veselijo se zmag in si radi postavijo višje cilje. S svojim vedenjem lahko tudi “okužijo” ljudi, ki se zadržujejo v njihovi bližini.

Pesimisti po drugi strani ne čutijo olajšanja in veselja, ko kaj opravijo. Iščejo napake v svojem delu in so nesrečni, ker bi vedno lahko opravili bolje. Ne priznajo dosežka tudi, ko jih pohvali kdo drug.